10 грешки, които вредят на косата


10 грешки, които вредят на косата
Снимка: iStock/Guliver

Красотата е съставена от много неща. Хубавата и здрава коса е едно от тях. За съжаление много от нас допускат грешки при поддържането й. Днес сме събрали едни от най-често допусканите, които със сигурност трябва да избягвате.

1. Избирате грешния шампоан 

Изборът на шампоан е от съществено значение. За да предотвратите неприятни последици, уверетете, че шампоанът съответства на вашия тип коса.

2. Миете косата прекалено често

Препоръчителната честота зависи от индивидуални фактори като типа коса. Ако вашата е мазна, е най-добре да я миете веднъж на 2 дена, а при суха - на 3-4 дена.

3. Нанасяте шампоана неправилно

Сложете шампоан на дланите си и разтъркайте до появата на пяна. След това нанесете първо в корените с нежни масажни движения, след което по цялата дължина на косата. Масажът стимулира кръвообръщението. 

4. Забравяте да хидратирате и подхранвате косата

Косата бързо губи влажността си. Може да използвате специални балсами и маски за коса, за да се справите с този проблем. Балсамът се нанася по дължината на косата, като се избягват корените.

5. Грешна температура на водата

Много хора са къпят с прекалено топла вода, което е сериозна грешка. Горещата вода активира жлезите, произвеждащи мазнина, а също така уврежда цвета. Най-добрият вариант е да се миете с хладка вода. 

6. Изсушавате с кърпа

След като сте измили косата си, разтъркайте нежно с кърпа от корените към краищата. Не връзвайте кърпата на главата си, тъй като това може да увреди фоликулите. Ако трябва да я изсушите по-бързо, използвайте вместо това памучна тениска. 

7. Агресивно ресане

Това може да накъса и увреди косъма. След като сте измили косата си, изчакайте малко да изсъхне, след това разрешете първо с пръсти и след това с гребен или четка. 

8. Прекалено често използване на стилизиращи средства

Не прекалявайте с пресите за коса и стилизиращите продукти, които нанасяте на косата си. Колкото по-малко химикали слагате върху нея, толкова по-добре.

9. Лош начин на хранене

Небалансираната диета и нездравословният режим на хранене може да навреди на организма и да се получи недостиг на витамини и минерали. В такава ситуация забравете да имате хубава и здрава коса. Уверете се, че винаги приемате достатъчно количество притеини, а също така храни, богати на цинк като яйца, морски дарове, авокадо. И не забравяйте за желязото и калция, които може да намерите в бобовите растения, рибата, птичето месо, черния дроб, пшеницата, елдата и ядките.

10. Не се подстригвате редовно

За да стимилурате растежа на косата и да предотвратите цъфтенето й, трябва да я подстригвате поне веднъж на 1-2 месеца.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Красота


Реклама

Казват, че душите живеят в очите на хората. Дори животните го усещали и гледали човека в очите.  

Людмила Филипова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама