5 от най-емблематичните парфюми на всички времена


5 от най-емблематичните парфюми на всички времена
Снимка: iStock

Ароматът може да помогне на хората да общуват с боговете... Или поне така вярвали древните египтяни според йероглифите, датиращи от 3000 г. пр.н.е. Причините ни да носим парфюм са се променили, както и самите формули на течността, която пръскаме върху кожата си. Днес парфюмите имат за цел да улавят блясък и романтика в бутилка. Но и,а няколко емблематични аромата, които продължават да привличат верни фенове десетилетие след десетилетие.

4  ПРИЧЕСКИ, КОИТО ЩЕ СА ХИТ ТАЗИ ЗИМА

J’adore, Dior

Лансиран през 1999 година, J’Adore от Dior продължава да бъде любим в много дамски сърца. Ухае модерно, макар плодово-флоралната комбинация от нотки да е на възраст над 20 години. В пирамидата влизат съставки като бергамот, орхидея, жасмин, роза и ванилия, което прави J’Adore истински бестселър.

Chanel No.5

Не можем да говорим за емблематични парфюми, без да споменем Chanel No.5. Ароматът излиза на пазара за първи път през 1921 и е носен от икони като Мерилин Монро. Тежък, флорален аромат - определението за вечен парфюм. Създаден е с жасмин, роза, сандалово дърво и ванилия.

Shalimar, Guerlain

Приблизително по същото време като Chanel No.5, една от най-старите парфюмни къщи в света също работи върху новаторски аромат. Guerlain пуска Shalimar през 1921 - първият ориенталски парфюм в историята. Shalimar е вдъхновен от любовната история между император и индийска принцеса, а бутилката - от известните градини на Шалимар. С нотки на бергамот, ирис, жасмин, роза и ванилия, парфюмът продължава да бъде красив и популярен избор.

L'interdit, Givenchy

Всички сме запознати с прекрасните рокли, които Юбер дьо Живанши е сътворил за своята муза Одри Хепбърн, но не е толкова общоизвестно, че той създава и аромат в нейна чест. Givenchy възлага на Франсис Фаброн да създаде деликатния аромат за Хепбърн през 1957. Но той не е достъпен за обществеността до 60-те години на миналия век, когато се превръща в първия аромат, пуснат от модната къща. Изящната флорална смес съчетава жасмин, роза, теменужка и смес от треви.

Opium, YSL

Този аромат има богата история и дори е забранен в някои страни заради името си. Когато излиза на пазара през 1977, Opium получава негативна реакция, но Лоран отказва да се извини. Императрицата на Китай е музата зад богатия, съблазнителен аромат на кехлибар и ванилия. Скандална тайна? Оригиналните бутилки на аромата понякога са били използвани за пренасяне на истински опиум.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Красота


Реклама

Казват, че душите живеят в очите на хората. Дори животните го усещали и гледали човека в очите.  

Людмила Филипова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама