5 съвета при суха кожа


5 съвета при суха кожа
Снимка: iStock/Guliver

Когато имате суха кожа, която се лющи и сърби, ви е нужен лек. Но трябва да обърнете внимание не само каква козметика ползвате, но и каква е околната среда и дори на дрехите си.

Топла да, гореща не

Колкото и привлекателно да ви изглежда идеята за горещ душ, особено ако времето навън е студено, няма как той да повлияе добре на кожата ви. Всички дерматолози съветват да се къпете с топла, но не гореща вода, а ако можете – с хладка. Високите температури лишават кожата от естествената мастна бариера, а тя ви е нужна, за да останете хидратирани. Към тези съвети можем да добавим още нещо – не оставайте прекалено дълго под душа. 10 минути са напълно достатъчни. След това изсушете не с втривания, а с потупвания и овлажнете.

Почистете нежно

Измивайте се с почистващи препарати без сапун. Нежните продукти без парфюми са чудесна опция. Можете да се ориентирате към продукти със серамиди. Това са молекули, които изграждат външната бариера на кожата. Те й помагат да задържат влагата. Някои продукти съдържат синтетични такива, за да заместят тези, които губим с възрастта. Не прекалявайте с тоници и пилинги, не ги притискайте прекалено много.

Бръснете умно

Бръсненето може да подразни сухата кожа. Когато премахвате нежеланото окосмение, махате и натуралните масла заедно с него. Най-доброто време за бръснене е след като сте си взели душ, защото тогава кожата е хидратирана и мека, което ще ви улесни.

Винаги използвайте пяна за бръснене и бръснете по посоката на косъма. Убедете се, че остриетата ви не са тъпи. Сменяйте ги често, а ако преизползвате острие, го накиснете в алкохол преди това.

Пазете се от слънцето

Увреждания от слънцето са една от главните причини за суха кожа, бръчки и груба кожа. Може да си спестите тези проблеми, ако носите защитни продукти с фактор 30 и се обличате подходящо. В студено време се облечете с катове дрехи, за да можете да регулирате температурата си – не трябва нито да замръзвате, нито да ви е горещо. Използвайте и балсам за устни със слънцезащитен фактор и носете шалове, които да пазят поне част от лицето ви. През лятото носете леки свободни ризи с дълъг ръкав, когато ще бъдете на слънце и шапка с козирка поне 5 сантиметра.

Хидратирайте

Сухата кожа може лесно да бъде спасена с хидратиращи кремове. Избирайте качествена козметика, която ще ви осигури добра грижа за кожата – Биодерма от 36 6 има такава серия. В допълнение следвайте правилна рутина:

Мийте с продукти, които не съдържат сапуни, но са богати на полезни съставки.

Изсушавайте с потупващи движения за поне 20 секунди.

Нанасяйте хидратираща маска или крем след баня.

Слагайте крем за ръце всеки път след като ги измийте.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Красота


Реклама

Понякога умът има нужда от време, за да приеме онова, което сърцето вече знае.

М.Анджело

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама