7 съвета за грижа за косата през лятото


7 съвета за грижа за косата през лятото
Снимка: iStock/Guliver

Косата е много важна част от външния ни вид. Слънцето и солената вода я изсушават много, правят я безжизнена и неприятна при допир. През летния сезон трябва да се погрижим специално за нея. Ето няколко съвета, които ще са ви от полза.

1. Изберете правилния шампоан

За косата не е полезно да я мием всеки ден и през зимата можем да си позволим да го правим, но през лятото е различно. Тя се замърсява доста по-лесно и сме принудени да я мием по-често. Важна част от хигиената на косата през лятото е изборът на правилен шампоан. Избягвайте алкалните и наблягайте на неутралните. Ако сте на почивка, задължително изберете шампоан за след слънце - той хидратира косата, връща й блясъка и възстановява косъма.

2. Доверете се на домашните маски за коса

Ако не сте се погрижили добре за косата си по време на почивката, ви препоръчваме да започнете да нанасяте домашни маски за подхранване и хидратиране. Съставките, които би било добре да включите в маската, са  рициново масло, кокосово масл , кисело мляко, жълтък, зехтин, мед , тривитаминол и бадемово масло. Намазвате хубаво косата, завивате я с прозрачно фолио, а отгоре – със затоплена хавлиена кърпа, след което престоявате така поне 20 минути. Тези домашни маски помагат много на косата да върне предишния си вид и ще усетите разликата още след първото измиване.

3. Използвайте слънцезащитен продукт за коса

Когато излагате кожата си на слънце, използвате слънцезащитни продукти, които да я предпазят от изгаряния. А защо не мислите за косата си, която също е подложена на силните слънчеви лъчи? Хубаво е да използвате водоустойчиви продукти под формата на спрей или пяна, които ще предпазят косата ви. Ако сте боядисвали косата си или сте ходили наскоро на студено къдрене, използването на тези продукти е повече от задължително. Защото живата и нетретирана коса се изсушава през лятото, а какво да кажем за вече изтощената и третирана коса?

4. Отрежете цъфтящите краища

Ако косата ви е крайно унищожена от слънчевите лъчи, надали козметичните продукти биха ви помогнали. Просто я скъсете, колкото и да не ви се иска.

5. Използвайте олио и кристали за коса

Срещу цъфтенето на косата не само през лятото е ефикасно използването на кристали за коса, които се нанасят по краищата и придават мекота. Също така е много вредно да разресвате косата си докато още е мокра, затова избягвайте да го правите. Решете я след нанасяне на кристалите и когато вече е напълно изсушена.

6. Откажете се от сешоара

Високите температури през лятото ни позволяват да не сушим косата си със сешоар. Измийте косата си и я оставете да "диша". Колкото повече време е влажна, толкова по-добре. Избягвайте да я изправяте или къдрите всеки ден, защото особено през лятото това е изключително вредно за нея.

7. Разресвайте я редовно

Грижете се добре за косата си, защото тя е важна част от външния ви вид. Не забравяйте, че веднъж унищожена няма как да се разминете без подстригване. Бъдете внимателни с нея и не я пренебрегвайте. Решете я всеки ден по посока от корена към връхчетата. Така правите масаж на скалпа, което предизвиква по-бърз растеж.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Красота


Реклама

Никой не може да ви накара да се чувствате по-низши без вашето съгласие.

Елинор Рузвелт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама