9 съвета за здрави и красиви нокти


9 съвета за здрави и красиви нокти
Снимка: iStock/Guliver

Една жена трябва да има хубав маникюр. Но за съжаление не всички имаме здрави и хубави нокти. Всъщност, има някои неща, които може да направите, за да ги постигнете.

1. Поддържайте ръцете сухи

Това предотвратява развитието на бактерии под ноктите. Честият или продължителен контакт с вода може да допринесе за цепене на ноктите.

2. Винаги бъдете внимателни

Вашите нокти са деликатни и грубото търкане може да причини инфекция.

3. Винаги използвайте основа

Основата не само предпазва нокътя и изравнява повърхността му, но също така помага на цвета да изглежда по-наситен и плътен само с един пласт.

4. Защитавайте ръцете си

Всеки път, когато почистване със силни химикали, градинарствате или правите нещо, което включва накисване или намърсяване на ръцете ви, носете гумени ръкавици, най-добре с памучна подплата. 

5. Дайте почивка на ноктите си

Винаги е добра идея ноктите ви да почиват от време на време. Ако постоянно ги лакирате със силни цветове, това може да ги изсуши, да ги оцвети в жълто  дори да отслаби структурата на нокътя.

6. Винаги хидратирайте

Няма да си легнете, без да си сложите подхранващ крем на лицето, защо тогава вашите нокти трябва да са изключение? Преди да легнете мажете плочките и кожичките с бадемово масло или от авокадо.

7. Помислете за хранителния си режим

Ноктите са направени от протеин, наречен кератин, затова може да подобрите състоянието им, като промените менюто си. Добавете витамини и хранителни добавки като биотин, Витамин Е и рибено масло към дневния си режим, както и храни богати на протеин като боб, риба и ядки. 

8. Четете етикетите 

Не всички лакове за нокти се произвеждат по един и същи начин, затова се уверете, че си купувате добър продукт.Избягвайте лакове, съдържащи токсични химикали като дибутил фталат, формалдехид и толуен, като тези токсини могат да направят ноктите по-крехки и цепещи се.

9. Не режете кожичките

Кожичките имат много важна цел: те запечатват зоната около основата на нокътя. Когато ги отрежете или премахнете, това нарушава защитата, което ви прави по-податливи на бактерии и възможност от инфекция. 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Красота


Реклама

Никога не съм могла да разбера какво е феминизъм. Знам, че ме наричат феминистка, когато изразявам мнение, което ме различава от изтривалка.

Ребека Уест

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама