Какви са ползите от натуралната еко козметика


Какви са ползите от натуралната еко козметика
Снимка: iStock/Guliver

Коя козметика е натурална?

Най-общо казано, еко козметиката представлява козметика, която е произведена от естествени съставки, т.е. такава, в която няма синтетични добавки и петролни продукти. Има една особеност, върху която повечето статии за еко козметика се спират, а именно терминът „натурален“. В днешно време е доста модна тенденция да се говори за био или натурални продукти, като дори самото споменаване на тези термини има способността да увеличава продажбите и да оправдава високата цена на определени продукти. Но какво всъщност стои зад думата „натурален“, как може един продукт да се определи като такъв. Съгласно регламентираното от закона, напълно достатъчно е в един продукт да има дори само един процент растителен екстракт, за да може производителят съвсем безпроблемно да използва термина „натурален“ в наименованието на етикета на продукта! Ето защо при избор на козметика е от съществена важност, в случай че сте решили да ползвате наистина естествени продукти, преди всичко да се консултирате със специалист (дерматолог, козметик и пр.), както и да проверявате внимателно описаните на етикетите съставки.

Интересни факти за естествената козметика

Има много митове за екологичната козметика, като например, че тя не съдържа консерванти. Еми това просто е невъзможно, съдържанието на консерванти в биокозметиката е специално подбрано, за да бъдат те по-щадящи. Ефектът на еко козметиката не е по-слаб в сравнение с традиционната козметика, а по отношение на това кой тип е по-дълготраен, също може да се поспори. Е, ако даден продукт е букално натъпкан с консерванти, той ще издържа по-дълго, но това не е нещото, което целим, нали? 

Още нещо важно – когато говорим за биокозметика, трябва да знаем, че в някои случаи тя може да причинява алергии и да бъде агресивна. Това е съвсем естествено предвид факта, че растителните продукти често съдържат алергени, особено ако говорим за етерични масла, при които често се проявяват дори по-силни алергични реакции, отколкото при химическите продукти. Все пак съставките на отделните продукти, които можете да намерите на пазара, следва да са посочени на опаковките и всеки може да прецени – просто всичко е твърде индивидуално. 

По отношение на цената, при биокозметиката нещата често стоят по-различно, отколкото да речем при биохраните. Докато вторите традиционно са със значително по-високи цени от масовите продукти, при козметиката твърде често неекологични продукти от известни марки са по-скъпи от биопродуктите. Има го и обратният случай, разбира се.  

Коя козметика е органична?

При вече внесените обяснения за терминът “натурален продукт”, нека конкретизираме и понятието “органична козметика”. За да бъде една козметика органична, всяка от нейните съставки следва да бъде с органичен произход. За да бъде козметиката органична, в нея не трябва да присъстват съставки като парабени, силикони, изкуствени оцветители, изкуствени аромати, както и каквито и да било животински компоненти, тъй като тяхното използване е забранено по нормативите на организации като Ecocert, Soil Association или USDA. Изключение правят само пчелният восък, прополисът, медът и млякото, като условието за екологичен сертификат остава. 

Пиродосъобразен начин на живот

След като сме решили да ползваме органични продукти, по-естествено е да се ориентираме и към воденето на природосъобразен начин на живот като цяло. Би било добре да се замислим какво можем да дадем от себе си, за да опазим природата, която дава ни толкова много. Можем да ограничим безразборното използване на ресурси в нашето ежедневие. Например всеки от нас може да ограничи изразходването на хартия, като намали количеството хартия, която принтира или като спре да ползва разни хартиени листовки и периодични брошури. Има редица сайтове, които обединяват за своите ползватели голямо количество периодични издания, като по този начин намаляват необходимостта от използване на хартия. Такъв сайт например е Kimbino.bg. Ето, ако искате да проверите какво предлага любимият ви магазин, например ако искате да прегледате най-актуалната издадена от Кауфланд брошура, можете да го направите веднага от вкъщи. Това, разбира се, е само един прост пример. Но това е верният път! Помислете по въпроса и ще се убедите, че това е така.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Красота


Реклама

Лошата новина е, че времето лети. А добрата новина е, че ти си пилотът.

Майкъл Алтшулер

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама