Колко често трябва да миете косата си според типа й


Колко често трябва да миете косата си според типа й
Снимка: iStock/Guliver

За да имате здрава и красива коса, предполагаме сте наясно, че трябва да полагате редовни грижи за нея. Освен това е важно колко често я миете, тъй като това трябва да е съобразено с типа й.

1. Права и тънка коса 

Най-подходящо е да я миете всеки ден, защото, както може би сте забелязали, омазняването при нея личи повече, отколкото при други типове. Подберете шампоан с по-щадяща формула и подходящ за ежедневна употреба. Можете също да заложите на шампоан за обем, защото правата и тънка коса много често страда от липсата му.

2. Чуплива коса 

Най-добре е да я миете през ден, защото тя има нужда от дехидратация, за да запази здравината си и да не се наелектризира. Този тип коса има нужда от шампоан без сулфати и козметични продукти за подхранване след измиване. Купете шампоан с щадяща формула, за да не й вредите.

3. Гъста коса 

Най-подходящо е да я миете само веднъж седмично. Фоликулите на този тип коса са по-гъсти и я снабдяват с достатъчно естествени масла. Не се притеснявайте от нездравословни последици, просто се снабдете с качествен шампоан и измиването веднъж в седмицата ще е напълно достатъчно.

4. Гъста и къдрава коса

Най-добре я мийте два пъти седмично, тоест на всеки три дни. Проблемът на този тип коса са бързо омазняващите се корени и сухите краища. Маслата от скалпа не могат да достигнат връхчетата, а това води до сухотата им. Използвайте шампоан за нежно измиване и продукти, с които да подхранвате сухите краища.

5. Суха коса 

Най-подходящо е да я миете на всеки три дни, защото ако я миете прекалено често, може би ще я увредите още повече. Снабдете се с качествени козметични продукти и шампоан за подхранване без сулфати. За да избегнете постоянното миене на косата, можете да се доверите и на сух шампоан. Също така избягвайте да я третирате.

6. Нормална коса 

Най-добре е да я миете през ден. Това е тип коса, който не спада към никой от изброените. Тя не е нито суха, нито гъста, нито напълно права и т.н. Можете да я миете с шампоан за нормална коса, който не съдържа тежки сулфати.

7. Мазна коса 

Най-подходящо е да я миете през ден. Имайте предвид, че колкото повече се опитвате да се отървете от омазняването, толкова повече мазнини произвежда скалпът ви. Избягвайте да миете косата си повече от 3-4 пъти седмично. Можете да се доверите на сухия шампоан, който може да спаси положението в първия ден след измиването.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Красота


Реклама

Любовта няма етикети, няма определения. Тя просто е това, което е.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама