Магдалена Филипчак: Свиренето на цигулка винаги ми се е струвало като най-хубавото нещо на света!

  • Магдалена Филипчак: Свиренето на цигулка винаги ми се е струвало като най-хубавото нещо на света!
    Дата: Снимки: Личен архив
Дата: 24.01.2020 Снимки: Личен архив
Iwoman.bg

След броени дни в София предстои едно истинско музикално събитие – камерният концерт "Мотив: Магдалена". На 25 януари, от 19:30 в галерия Oborishte 5, полската цигуларка Магдалена Филипчак заедно със сценичната си партньорка, американската пианистка Джесика Ксилина Осбърн, ще представят камерни шедьоври няколко седмици преди дебюта им в легендарната концертна зала Карнеги Хол, Ню Йорк. Подбраните композиции са музикални бисери, които събуждат любопитството на всеки ценител. Творбите в програмата са лично признание на Лютославски, Равел, Бритън, Сен-Санс, Шьонберг и Шуберт към легендарни цигулари, които със своя талант са ги вдъхновявали и са изпълнявали тяхното творчество. Ключовата дума в тази камерна вечер е вдъхновението и затова в блиц интервю зададохме 3 въпроса на Магдалена, свързани с това, което я вдъхновява:

Здравей, Магдалена! Цигулката е неразделна част от твоя живот. Би ли споделила кой те вдъхнови да се занимаваш с музика?

Никой конкретно. Самата музика ме вдъхнови да я избера за мой житейски спътник, а свиренето на цигулка винаги ми се е струвало като най-хубавото нещо на света!

Имаш ли любим композитор и любимо произведение, което да те вдъхновява?

Това е винаги произведението, което свиря в момента!

Едно от ключовите неща в подбраните композиции, които ще чуем на 25 януари, е, че всички те са вдъхновени от емблематични цигулари. Във всяка една от тях композиторите са вложили лично послание към свои близки виртуози, които са били първообразът и поводът за написването на творбите. Имаш ли любими цигулари или твой собствен топ 10?

Настроена съм скептично към класациите от типа Топ 10, защото винаги ми остава усещането, че някой изключително важен е пропуснат. Но иначе много обичам да слушам легендарните цигулари от "старата школа" като Давид Ойстрах, Ида Хендел, Адолф Буш… Моят списък се променя в зависимост от композитора и дори произведението!

Този концерт-вдъхновение е част от цикъла за камерна музика МОТИВ, който се провежда за пети пореден сезон. Бляскавите музикални вечери дават нов облик на концертния живот в България. В рамките на 6 концерта на сезон българската публика има щастието да чуе на живо изпълнители, наградени от престижни европейски и световна конкурси, които концертират на легендарни световни сцени. Прекрасните музиканти представят изкуството си в бутиковата и елегантна атмосфера на галерия Oborishte 5 в непосредствено общуване с публиката по особено емоционален начин.

До края на този концертен сезон предстоят още "Мотив: La Belle Époque" на 8 март, "Мотив: Елегия" на 11 април, "Мотив: Арфата на Оливър" на 16 май.

Instagram

Етикети:

Общо коментари | 0  Напиши коментар
Твоят коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
Всички полета са задължителни.
Коментарите подлежат на коментар.