Домашно лечение на напукани пети


Домашно лечение на напукани пети
Снимка: iStock/Guliver

Хората често смятат напуканите пети за признак на неправилна грижа за краката и лоша хигиена. Въпреки това, има няколко различни причини, които могат да доведат до развитието на пукнатини, сред които липсата на определени хранителни вещества.

Важно е да се опитате да се справите с този проблем колкото се може по-бързо. За щастие, в повечето случаи може да се избавите от напуканите пети с помощта на кремове. Ако имате по-сериозен проблем,  потърсете помощ при дерматолог.

Ето и един ден ефикасен метод:

Натопете краката си в топла вода за около 15-20 минути, за да омекотите кожата. Отървете се от мъртвата кожа с пемза или пила за крака. Изсушете краката си и нанесете подходящ овлажняващ крем. Оставете го да попие за 15 минути, след което си обуйте чорапи за няколко часа или най-добре за през нощта. Трябва да забележите значително подобрение, ако правите тази процедура по два пъти на ден в продължение на седмица.

А ето и няколко домашни маски за напукани пети:

1. Вземете един добре узрял банан и го намачкайте с вилица, за да се получи гъста паста. Покрийте с тази смес напуканите си крака, оставете да постои за около 10-15 минути и изплакнете с топла вода.

2. Изстискайте сока на един лимон в купичка и добавете малко топла вода, малко шампоан и една чаена лъжичка вазелин. Накиснете краката си в тази сапунена вода за около 15 до 20 минути. Накрая ги изплакнете и подсушете. По желание може да ги намажете с овлажняващ крем за крака.

3. Разтопете една чаена лъжичка парафин в купа и добавете равни количества синапено масло. Нанесете сместа върху напуканите си пети и оставете да престои за една нощ. На сутринта изплакнете краката си с топла вода и ги подсушете. Правете тази процедура всеки ден в продължение на две седмици.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Красота


Реклама

Всяка жена има право да бъде красива.

Елизабет Арден

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама