Дълга косата – как да я поддържаме красива?


Дълга косата – как да я поддържаме красива?
Снимка: iStock/Guliver

Да имаш дълга коса си остава вечен символ на женственост. Всяка жена мечтае да има дълга и красива коса, а няма мъж, които да не се захласне след дългокоса красавица. Дължината на косата дава възможност и на голямо разнообразие от прически.

Добрата грижа за твоята дълга коса изисква много повече усилия, отколкото за къса или средно дълга коса. Дори самото миене и изсушаване на дългата коса отнема много време. Коса, когато е здрава расте със сантиметър – сантиметър и половина всеки месец и всяка жена иска тя да е лъскава и гъста, но за да бъде това факт са необходими непрекъснати грижи за нея. Ако кожата на главата е изтощена, то това важи и за косъма – става чуплив, изтънява и загубва блясъка си. Причината за това е липсата на соли като желязо, калций, цинк, магнезий.

Трябва да се знае, че косата е най-сигурният барометър на тялото, показващ присъствието или липсата на добро здраве.

Медицината е доказала, че дневната консумация на ключови витамини като тези от групата на витамин В може да помогне на косата ви да стане по-гъста и здрава. Здравословното хранене от много голямо значение за здравето на косата, а от там за нейната красота. Причината за това, е че косата е изградена предимно от протеини. Здравословното хранене позволява на необходимите хранителни вещества да се усвоят от организма. Това неминуемо ще се отрази положително на растежа на косата.

От много голямо значение за здравата и дълга коса са протеините, желязото и минералите. Ако искате да имате красива коса трябва да се храните с храна, която е богата на мляко и млечни продукти, грах, извара и соя. Ако пиете по около 3 литра вода на ден, това ще спомогне хидратацията. Кокосовата вода пък е богата на минерали. Хубаво е да включите храни богати на желязо като например фурмите. Смокините и цвеклото също са много полезни за косата. За да подхраните косата си с всички необходими витамини и минерали е добре да консумирате повече зелени листни зеленчуци, домати, папая и круши. Зеленият чай също е много полезен за косата.

Не е необходимо да миете ежедневно косата си. Да, чистота за косата е важна, но при дълга коса, не е необходимо да я миете всеки ден. Всъщност, много стилисти препоръчват да пропуснете един ден, а може понякога и два, за да се избегне загубата на ключови хранителни вещества. Колко дни може да пропуснете, показва самата коса, но ако тя не допуска нито ден, тези дни, в които пропускате използвайте сух шампоан. Той не само ще почисти и освежи косата ви, а също така ще й придаде обем и плътност. Всичко, което трябва да направите след това е да прокарате пръсти през нея, за да й придадете приятно рошав вид. Никога не сресвайте дълга коса мокра – това води до накъсване на косъма. За да срешете своята коса винаги избирайте кръгли четки. Хубаво е да започнете в посока от корените към края на косата. Така ще придавате още повече обем на косата ви.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Красота


Реклама

Не е важно какво получаваме. Важно е какви хора ставаме, какъв е нашият принос...това дава смисъл на живота ни.

Тони Робинс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама