Гео Калев: В Мини Арт Фест 2019 всеки може да участва и да се забавлява


Гео Калев: В Мини Арт Фест 2019 всеки може да участва и да се забавлява
Снимка: Личен архив

Деветото издание на единствения международен фестивал за съвременен и социален цирк в България – "Мини Арт Фест", ще бъде открито на 1 юни, в 10.00 часа, на Голяма сцена в Южен парк 2 (Хилтън парк). В два поредни дни, под мотото "Подарък за децата на София", малки и големи почитатели на цирка ще могат напълно безплатно да се забавляват с международни циркови спектакли. Тъй като ние подкрепяме фестивала, си поговорихме с основателя на Мини Арт Фест - Гео Калев, който ни разказа повече за тазгодишното издание.

Като организатор на "Мини Арт Фест", какви са акцентите на фестивала през 2019?

Акцентът от вечерната програма е Lonely Circus, това е една изключителна циркова компания от Франция. Представлението "Падам, паднах, паднал" ("Fall, Fell, Fallen") e забавно, комично, използва езика на танца, акробатиката и музиката, която се извлича от странни инструменти и ситуации. Популярният във Франция вестник "MidiLibre" отбелязва за представлението: "Този въздушен и музикален цирк изобразява високо ниво на техническо майсторство. Микс от артистични безсмислици, хумор и баланс. Това е истински съвременен цирк!"

Какво все още не знаят българите за съвременния и социален цирк?

Съвременният цирк е непознат, той се припознава със съвременния танц и театър, което е чудесно, но не достатъчно, за да се достигне до главното послание. "Мини Арт Фест" 2019 се изправя пред предизвикателството да представи съвременния цирк в цирков фестивал, сред циркови представления и уъркшопи, за да можем да споделим това бързо развиващо се изкуство. Съвременният цирк е мета физична еманация на изкуството в голяма дълбочина. Тялото на човека е средство за изразяване на посланието, тялото, което еволюира.

У нас жанрът е слабо развит, големите продукции ни пропускат, но скоро това ще се промени. Съвременният цирк има универсални човешки послания, които достигат до публиката. Скоро това изкуство ще бъде прието и в София. Съвременният цирк изразява, връща надеждата на човека, изобщо. Чрез тялото на човека е възможно да бъде изразена емоция и символ, състояние, метафора, разказана история, което достига до душата на публиката.

Именно в контекста на съвременния цирк възниква и социалният цирк. Какво е социален цирк ли? Това е Нашата кауза да реабилитираме достойнството и мястото в обществото на уязвими групи деца и младежи. Това е физическа и психологическа подкрепа за лица в риск. Ще представим нашия Социален Цирк на 1 юни, като представление на децата, с които работим.

За това работим - да приобщим нови публики, да разкажем с езика на цирка лични истории, в които може да открием самите нас.

От твоя опит, как реагират децата, когато се докоснат до изкуството на цирка?

Миналата година представихме 2-часово шоу с участие на 20 циркови артиста, публиката беше омагьосана, всички разлики във възрастта, настроението, разбирането на символите се беше стопила. Публиката беше щастлива, защото разбираше хуманността на посланията. Различните поколения бяха заедно, съпреживяваха новото изкуство.

Представяме богата програма от циркови работилници, уъркшопи, всеки може да се запише и да участва, да опита да тренира и да се забавлява. Това са много популярните акробатика, юнисайкъл и жонглиране.

Специално държа да поканя децата на представленията на Цирк ТВАС от Дания, забавни, приятни и много зареждащи с енергия са. На 1 юни от 11 ч., в Южния парк 2.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Един имаше, който ме разплакваше. Обичах го, повече от всички, които ме разсмиваха..

Елиф Шафак, "Любов"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама