Хапвайте зеленчуци за хубав тен


Хапвайте зеленчуци за хубав тен
Снимка: Thinkstock/Guliver

Много хора в летните дни обичат да се пекат на слънце, за да получат хубав тен. Ново изследване обаче показа, че препоръчваните пет порции плодове и зеленчуци дневно придават на кожата много по-хубав и здрав вид от слънчевите бани, съобщи в. "Дейли телеграф".

Учени от университетите на Лийдс и Сейнт Андрюс установиха, че зеленчуци като моркови и броколи, и плодове като пъпеша предизвикват промяна в пигментацията на кожата и тя изглежда много по-добре. Червените и жълти пигменти от ярко оцветените плодове и зеленчуци придават на кожата златист нюанс, докато от слънцето тя покафенява.

За изследването учените накараха 60 доброволци да оценят по привлекателност лица с пигментация, дължаща се на каротиноиди, или с меланиново оцветяване, причинено от слънцето. Повече от три-четвърти от тях са казали, че сияещата от плодове и зеленчуци кожа е много по-красива от почернялото от слънце лице.

Плодовете и зеленчуците съдържат и антиоксиданти, които поддържат кожата млада, докато слънцето я състарява преждевременно.

Според учените сияещата от ефекта на плодовете и зеленчуците кожа изпраща допълнителен сигнал за здраве на потенциалните партньори и увеличава привлекателността.

Храните с най-високо съдържание на каротеноиди са сладките картофи, морковите, доматения сок, тиквата, спанакът, броколите.

Източник: БТА

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Красота


Реклама

Казват, че душите живеят в очите на хората. Дори животните го усещали и гледали човека в очите.  

Людмила Филипова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама