Храни, помагащи при косопад


Храни, помагащи при косопад
Снимка: iStock/Guliver

Косопадът е проблем на много хора. Не само по-възрастните, но и много от по-младите се оплакват от постоянно капене на косата си, за което сякаш няма ясна причина. Често обвиняваме за този проблем променящия се климат, некачествените шампоани, твърдата вода, а, ако не намерим какво друго – гените.

Но това, което често забравяме, е, че нездравословната диета също кара косата ни да загуби блясъка си и да стане по-слаба, което неминуемо води до косопад. В наши дни почти всички се тъпчем с нездравословни и направо вредни храни, които съдържат всичко друго, но не и полезни хранителни вещества – витамини и минерали.

За да имаме бляскава и най-важното здрава коса, трябва да се придържаме към по-здравословна диета, включваща храни и продукти с полезни за растежа на косата свойства.

Нека видим кои са част от най-популярните храни, които ще ни помогнат да спрем косопада и да се радваме на здрава и гъста коса.

Морски дарове

Морските дарове, най-вече рибата тон и скаридите, са най-отгоре в списъка с храни, които подпомагат растежа на косата. Богати на цинк, морските дарове помагат за удължаването и заздравяването на косъма и фоликулите, което от своя страна води до растеж на косата.

Кълнове

Суровите бобови кълнове са богати на силиций, минералът, използван от тялото ни за абсорбиране на други минерали и витамини. Добре известно е, че витамините осигуряват подхранване на косата и й помагат да расте здрава. Препоръчително е да консумираме кълновете сурови, вместо готвени, защото при термичната обработка те губят част от съдържанието си на силиций.

Бобови култури

Фасулът, лещата и другите бобови култури стимулират растежа на косата, защото са богати на протеини. Косата е съставена от кератин - вид протеин. Затова е напълно логично, че консумацията на богати на протеини храни подхранва косата. Бобовите култури са чудесен заместител на високопротеиновите храни като телешкото и свинското месо, за които се смята, че повишават нивата на тестостерона в тялото.

Плодове

Плодовете съдържат изобилие от витамините А, В и С, както и минерали, които са отлично средство против косопад, а едновременно правят косата блестяща и силна. За да подпомогнем растежа и цялостната й жизненост, е добре да ядем много плодове - например пъпеши, дини, грозде, ананас, банани, червени боровинки, киви, гуава, домати и други.

Зелени листни зеленчуци

Добре е да включим към всекидневната си диета и зелените листни зеленчуци. Пълни с фибри, фолиева киселина, витамин С, желязо, цинк и калий, тези зеленчуци допринасят за здравето и блясъка на косата и кожата. Нека се опитаме във всяко ястие през деня да включим по един зелен зеленчук като броколи, грах, зеле, целина, аспержи.

Ядки

Ядките са пълни с минерали, полезни за растежа на косата. Те съдържат селен, магнезий, витамин В, желязо, цинк и омега-3 мастни киселини. Ако ядем по шепа бадеми, орехи или стафиди всеки ден, без съмнение ще намалим косопада, като едновременно ще ускорим процеса на растеж на косата.

Соя

Соята и соевите продукти съдържат много протеини, важни мастни киселини, изофлавони, витамини и диетични фибри.

Мляко и млечни продукти

Когато се консумират редовно, млякото и млечните продукти стимулират растежа на косата и забавят косопада. Млякото е богато на витамини, минерали, калций и протеини и подобрява цялостния вид на косата.

Яйца

Яйцата съдържат около 13-25 микрограма биотин, който е водноразтворим витамин, който метаболизира мазнините, протеините и сложните въглехидрати. Биотинът помага за укрепването на косата и фоликулите й.

Гъби

Гъбите са богат източник на цинк, който е важен за растежа на косата и за задържането на влагата в нея, а това я предпазва от накъсване и окапване.

Източник: zdrave.bg

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Красота


Реклама

Не се обиждам от вицове за тъпи блондинки, защото не съм тъпа. А не съм и блондинка.

Доли Партън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама