Жената, която иска да спре стареенето


Жената, която иска да спре стареенето

Стареенето е убиец №1, но струва ли си риска да се намесиш в природата? Да, уверено отговаря Елизабет Периш, защото ако успее, това ще даде на милиони хора здрав, млад и пълноценен живот.

За първи път в историята на човечеството се провежда зашеметяващ научен експеримент – преди повече от два месеца учени и лекари решили да върнат назад биологичен часовник, като се намесят в гените на зряла жена.

Американската изследователка Елизабет Периш е получила венозно генетичен материал, който трябва да проникне в ядрото на всяка клетка и да задвижи изменения, спиращи стареенето и подмладяващи организма. В същото време революционната терапия, която досега не е изпитвана на човек, може да предизвика непредсказуеми странични ефекти.

В интервю за "Комсомолская правда" Лиз Периш отговоря защо се е решила на толкова рискована крачка, отчаян ход ли е това и как очаква да върне назад стареенето.

Стареенето е убиец №1

Здравейте – приятелски се усмихва Елизабет на екрана, когато журналистите се свързват с нея по скайп. Тя изобщо не прилича на побъркан учен, откъснал се от реалността, нито на застаряваща дама, която от безизходица се е решила на отчаян експеримент по връщане на младостта. Тя е жизнерадостна привлекателна жена и операторите на КП се споглеждат: не могат да дадат на красавицата 44 години.

Лиз, историята пази имена на учени и лекари, които са заразявали себе си с опасни болести с първите изобретени ваксини, и впоследствие постъпките им са спасявали живота на милиони хора. Но когато вашите предшественици са рискували, то обществеността е могла да разбере – те правят това заради лечението на конкретни тежки болести. Колко силно рискувате вие и как обяснихте на близките си защо предприемате това?

– Сигурна съм, че това е най-важната крачка, която трябва да се извърши днес. Много хора не се замислят, но именно стареенето сега е станало убиец номер едно в повечето страни. Рак, сърдечносъдови болести, диабет, Алцхаймер и други заболявания, отнемащи живот, започват поради това, че организмът старее и не е в състояние да поправи нарушенията.

В същото време лабораторни експерименти на животни еднозначно потвърждават – ако спрем стареенето и подмладим организма, то можем да се спасим от опасни болести и да продължим здравия живот. И това е реално.

Не можем повече да позволяваме на възрастовите болести да ни убиват! – развълнувано подчертава Елизабет. – Възрастното население по цял свят расте и това са хора, които потенциално могат да бъдат здрави, силни и способни самостоятелно да се грижат за себе си, а не да завършват своите дни в инвалидни колички и в домове за възрастни.

Не съм катерач

Що се отнася до риска, то съм прекрасно осведомена, че мога сериозно да пострадам – продължава изследователката. – Но в същото време разбирам, че ако не направя това, то така или иначе ще умра от болестите, които носи със себе си стареенето. Ако експериментът се окаже успешен, това може да спаси милиони хора.

Семейството ми, приятелите и колегите подкрепят тази крачка. Те ме познават добре, моя стил на живот и разбират защо съм направила такъв избор.

Цялото интервю можете да откриете в Мегавселена.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Красота


Реклама

Не е чудо да имаш сто приятеля. Чудо е да имаш един, който да е на твоя страна, когато стотици са против теб.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама