Как да изберем слънцезащитен крем?


Как да изберем слънцезащитен крем?
Снимка: iStock/Guliver

Изборът на слънцезащитен крем от изобилието, съществуващо на пазара е доста трудно. Тези съвети може и да ви помогнат да направите своя съзнателен и информиран избор:

Дерматолозите препоръчват целогодишно употребата на фотозащитен крем с фактор 20 или дори повече за всички типове кожа. В активния летен сезон обаче и особено в първите дни на морската ви почивка трябва да започнете с по-висок фактор на слънцезащита и след няколко дни да намалите неговото число. Ако сте с много светла кожа, изгаряте лесно или имате алергия към слънцето, за вас е по-добре да ползвате крем с много висока защита 50+ постоянно. Ако кожата ви е нормална – не изгаряте лесно, имате тъмна коса и очи, рядко имате проблеми с лунички или друг вид тъмни петна, предизвикани от слънцето, то тогава можете да започнете с фактор 30 и да свалите до фактор 15-20. Въпреки, че равномерният тен през лятото е мечта за всеки, проблемът се крие не само в изгарянето и зачервяването, но и в това, че слънцето е основна причина за появата на първите бръчки по кожата и видими белези на ранно стареене.

UVA лъчите проникват по-дълбоко в кожата от UVB лъчите и са отговорни за фотостареенето на кожата, както и за увреждането на клетъчното ДНК, което води до рак на кожата. UVB лъчите са тези, на които дължим зачервяването и изгарянето на епидермиса - горния слой на кожата. Те също играят ключова роля за развитието на рак на кожата и фотостареене. Тъй като UVA и UVB лъчите са опасни вие се нуждаете от защита и от двата вида. Затова, избирайте продукти, на чийто етикет ясно е отбелязано, че осигуряват тази двойна защита – широкоспектърна UVA/UVB защита, а в състава обръщайте внимание на следните утвърдени UV филтри: – avobenzone, oxybenzone, Octyl Methoxycinnamate, titanium dioxide, zinc oxide. Съществуват химични и физични филтри, като най-често в кремовете против слънце се влагат и двата вида.

Всички фотозащитни продукти трябва да се слагат половин час преди излагане на слънце и да се нанасят повторно през 2 часа, тъй като при къпане във водата, бърсане с кърпа или при интензивно изпотяване нанесения слой отпада и трябва да бъде обновен, за да се постигне оптималното ниво на защита. Най- ефективни са водо- и пото-устойчивите слънцепредпазни продукти.

Избирайте отделно крема за тяло и крема за лице. Не се изкушавайте с млякото за тяло да мажете деликатната кожа на лицето си, за да не се получат редица недоразумения. Слънцезащитните кремове за лице имат повече активни съставки, които защитават и подхранват кожата в дълбочина, за разлика от слънцепредпазните млека и лосиони.

Важен въпрос за правилния избор на фотозащита е какво точно седи зад SPF номера на слънцезащитния крем? Това число показва, за колко време кожата ще се зачерви от UVB лъчите със слънцезащита, в сравнение с това, за колко време почервенява без употребата на такъв продукт. Например, човек, използващ слънцезащита с SPF 15 ще може да седи 15 пъти по-дълго на слънце преди да изгори, отколкото ако не е намазан с такъв крем. Слънцезащитен крем с фактор 15 абсорбира 93% от слънчевите лъчи, а с SPF 30 – 97%, SPF 50+ осигурява 98% . Това означава, че SPF показва не степента на абсорбиране на лъчите, а времето за безопасно излагане на слънчева радиация.

Ако наистина сте решили да предпазите кожата си това лято с качествена слънцезащита, попитайте в аптеката за Мелабел Сън на дермато-козметична марка Биотрейд. Това е хидратиращ крем за лице, който предлага широкоспектърна UVA / UVB защита в три нива SPF 20, SPF 30 и SPF 50+. Освен надеждна защита от изгаряне и преждевременно остаряване, той има мощно антиоксидантно действие, благодарение на съдържащите се в него витамини. Като дермато-козметичен продукт, той е безопасен и се препоръчва за употреба по време на бременност, при слънчеви алергии, както и след процедури за подмладяване и избелване – химични и лазерни пилинги. Идеален за ежедневна грижа за всеки тип кожа. Не съдържа парабени и парфюм.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Красота


Реклама

Никога не преставай да се усмихваш, дори когато ти е тъжно, някой може да се влюби в усмивката ти.

Маркес

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама