Как да премахнем разширените капиляри


Как да премахнем разширените капиляри

Както за жените, така и за мъжете малките червени или синкави капиляри по лицето или краката не са никак приятни. В миналото много често са били обработвани с електрически ток, но това нерядко оставяло след себе си болка и понякога белези. С появата на лазерите и тяхното непрекъснато усъвършенстване в годините подобен тип проблеми са изключително лесни за разрешаване. Само за 2-3 процедури нежеланите съдове с големина до 4 мм в диаметър остават в миналото.

Защо се появяват съдовете по лицето?

Разширените съдове по лицето могат да бъдат много различни по вид, разпространение и произход. Най-честите причини за образуването им са: генетична или наследствена предразположеност (хемангиоми), хормонални фактори (бременност, кортикостероиди), физични фактори (слънце, радиация), травма, след хирургични манипулации, алкохол, заболявания с нарушена съдова регулация като като розацея, разширени вени. В голяма част от случаите се появяват спонтанно и сами по себе си представляват естетичен проблем, като не се придружават от никакви симптоми. Поради тази причина повече от желателно е премахването им да не носи риск от странични реакции.

А по краката?

Разширените капиляри и венули (малки вени с диаметър под 2-3 мм) по краката много рядко представляват здравословен проблем, но понякога причиняват неприятно чувство и по-рядко симптоми, като сърбеж и парене. Най-честата причина за тяхното образуване е факторът наследственост. Допълнително значение имат също наднормено тегло, бременност и застоял начин на живот. Като цяло около 50 до 55 % от жените и 40 до 45 % от мъжете страдат от някакъв вид съдов проблем. С годините те се срещат все по-често поради факта, че към предразполагащите фактори се прибавят и промяната в еластичността и здравината на стените на съдовете.

Спрямо вените малките, паякообразни венички са по-повърхностно разположени. Най-малките са червени на цвят, а по-големите лилави и синкави. Приличат на разклонено дърво или мрежа на паяк, с малки и къси назъбени линии и обхващат различни по размер площи.

Как действат лазерите?

Откакто са създадени лазерите за медицински и естетични цели, за този проблем са изпробвани най-различни видове апарати, като вече напълно е установено за кой вид съдове кой тип лазер е най-подходящ. Действието на лазерите е базирано на принципа на „селективната фототермолиза”. Структурата, която се атакува е оксихемоглобинът в съдовете (на него се дължи червения им цвят). Лазерната енергия се излъчва под формата на импулси с различна продължителност и интензитет. Преминавайки в кожата енергията се трансформира в топлина и това причинява усещане за парене по време на обработката. Заради това е желателно кожата да се охлади преди и след третирането. Основната идея на лазерната процедура е по възможност цялата топлина да се концентрира само в съдовете, за да се получи тяхното заличаване чрез слепване на стените им и паралелно с това околните тъкани и структури да бъдат предпазени от излишно нагряване.

Какво е характерно за процедурите?

Принципно всяка една част от тялото може да бъде третирана, включително и по-деликатни зони, като ноздрите и около очите. В повечето случаи са необходими 2-3 процедури, като за лице интервалът е 3-4 седмици, а за крака 6-8 седмици. Има лек дискомфорт по време на третирането, но той изчезва напълно след края на процедурата. Понякога се получава лек оток за 1-2 дни на местата на съдовете, особено ако са били по-големи, но това е напълно в рамките на нормалното. Задължително е преди процедура кожата в дадената област да не е била излагана на слънце или солариум минимум месец, както и месец след манипулацията. Желателно е около 2 седмици след подобна процедура да не се спортува, да не се правят масажи, да не се посещават сауна и парна баня, както и да се избягва продължителното статично стоене.

Какви лазери се ползват най-често?

Основно се ползват следните видове технологии – Nd:YAG лазер, KTP лазер и IPL. Всички те имат различни или съвкупност от няколко дължини на вълните, което дава възможност да се подхожда индивидуално съобразно вида на съдовете, зоната, както и типа кожа на пациента. Предимствата на IPL системата пред лазерите е по-големият спектър от дължини 500 – 1 200 nm, като това позволява да се въздейства едновременно върху оксигенирания и деоксигенирания хемоглобин и така по-ефективно се премахват повърхностните разширени капиляри (особено тези с по-червен цвят). От друга страна съществува малък риск от временна промяна в пигментацията на кожата, особено в по-неопитни ръце.

Nd:YAG лазерът също има някои предимства. По-голямата дължина на вълната – 1064 nm позволява лъчите да проникват на по-голяма дълбочина, а наличието на слаба абсорбция на лъчите от страна на меланина позволява да се обработват и хора с по-тъмен цвят на кожата. Този тип лазер е най-подходящ за премахване на синкави малки венички и вени с размери до 4 мм в диаметър, особено по краката.

KTP лазерите са с малка дължина на вълната от 532 nm и това го прави по-подходящ за премахване на най-малките и предимно с червен цвят съдове. Този тип се срещат основно по лицето.

Основни препоръки, за да не се появяват разширени съдове

Има някои препоръки, които човек може да спазва, за да намали вероятността от появата или увеличаването на разширените съдове, най-вече по краката. Повече от желателно е когато се излагате на слънце да нанасяте кремове или лосиони с висок слънцезащитен фактор по тялото и лицето. Правете упражнения редовно, за да подобрите кръвообращението, както и здравината на вените и мускулната сила. Контролирайте теглото си, за да няма прекалено напрежение върху краката. Не кръстосвайте продължително време краката си докато стоите. По възможност ги вдигайте когато почивате. Не стойте продължително време прави. Ако това е наложително премествайте тежестта от единия на другия крак на няколко минути. Ако пък трябва да седите дълго време правете кратки разходки на всеки 30 минути. Избягвайте прекалено тесните дрехи, които стягат талията, слабините и краката. Не се препоръчва да носите дълго обувки на високи токчета. По-ниските обувки помагат да се повиши тонуса на мускулите на прасеца и да е по-лесно на кръвта да се придвижва по вените. Храната е хубаво да е с по-нискосъдържание на сол и богата на фибри.

Понастоящем лазерното третиране на разширени капиляри и малки вени е с много висок коефициент на ефективност в сравнение с прилаганите в миналото методи.

Красотата е във вашите и нашите ръце – нека да си ги подадем. Клиника Derma Vita!

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Красота


Реклама

Някой ден ще си достатъчно възрастен, за да започнеш да четеш приказки отново.

К. С. Луис

Най-четени | Най-нови


 • Таро карта за всяка зодия за 12 юли 2024...
  Таро карта за всяка зодия за 12 юли 2024

  Научете вашата Таро карта за тази този петък, 12 юли 2024, според зодията.  Овен Карта Таро: Десет чаши Проблемите са неудобни, това е сигурно, но не сте ли изумени от това как приятелите ви изглежда излизат по начини, за които не сте и мечтали, защото сте попаднали в трудни моменти? Без тези моменти...

 • Късметче за всяка зодия за 12 юли 2024...
  Късметче за всяка зодия за 12 юли 2024

  Вижте какво е късметчето ви за този петък, 12 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Предстои ви да се влюбите страстно и до полуда! Телец Време е да направите нещо щуро. Не го мислете толкова. Вижте още: 3 зодии, защитени от силната си интуиция Близнаци Обичайте до полуда, защото...

 • Хороскоп за днес, 13 юли 2024...
  Хороскоп за днес, 13 юли 2024

  Научете какво ви очаква тази събота, 13 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днес вашият ентусиазъм и нивата на енергия се повишават, което го прави идеалният ден за справяне с нови предизвикателства. Влиянието на Меркурий подобрява вашите комуникационни умения, така че използвайте тази...

 • Алек Младенов се показа с приятелката...
  Алек Младенов се показа с приятелката си (СНИМКИ)

  Александър Младенов не успя да намери истинската любов в романтичното риалити "Ергенът", но явно това се е случило след края на предаването. Той изненадващо се появи с половинката си на светско събитие и привлече вниманието на присъстващите.  Коя е дамата на Алек Младенов Половинката му е блондинка...

 • 4 зодии, които имат ангелски души...
  4 зодии, които имат ангелски души

  Всеки, който прави света по-добро място, стреми се да помага на другите и свети със светлина отвътре, е ангел на Земята. Ето кои са четирите зодии с ангелски души. Телец Телецът има душата на ангел, защото е земен знак, ръководен от Венера. Венера е планетата на любовта и красотата, които са много...

 • Късметче за всяка зодия за 13 юли 2024...
  Късметче за всяка зодия за 13 юли 2024

  Вижте какво е късметчето ви за тази събота, 13 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Днес ви се пада здравето. Какво по-прекрасно от това!? Телец Любовта ще влезе в живота ви и ще ви накара да се чувствате опиянени от нея.   Близнаци Днес денят ще бъде много вълнуващ за вас. Вижте...

виж всички виж всички
Реклама