Какво представлява косопадът?


Какво представлява косопадът?
Снимка: iStock

Медицинският термин за косопад е алопеция и се използва, за да се обозначи всеки вид косопад, засягащ която и да е област от главата, крайниците или тялото. Думата алопеция е латинска, но ако се проследи нейния произход в древногръцкия език думата алопек означава лисица, а алопекия е бил термин, с който е означавала краста при лисиците.

Лечението на косопада трябва да бъде изцяло индивидуално ориентирано. Това се дължи на различните причини, които могат да го провокират. Всяка една от причините за косопад изисква различно лечение. Откриването на причината за косопад ще доведе и до правилното лечение.

Телогенен ефлувиум

Телогенният ефлувиум е косопад, който най-често се дължи на временно действащи причини, чието отстраняване води и до излекуване. Такива причини могат да бъдат раждане, ваксинация, травми, стрес, тежка диета, недохранване, прием на някои лекарства или въздействие на токсини.

Анагенен ефлувиум

Анагенен ефлувиум е косопад, който най-често съпровожда лечението с химиотерапия или възниква при поглъщане на отрови. Преустановяването на въздействието на тези причини води до възстановяване на растежа на косата.

Прочетете повече за анагенен ефлувиум и за лечение на анагенен ефлувиум

Кръгов косопад

Кръговият косопад се представя с добре оформени кръгли полета, в които няма косми. Счита се за автоимунно заболяване и като основни причини се сочат стресът, хормонални проблеми, наследственост, алергии, инфекции. Всяка една от тези причини за възникване на кръгов косопад изисква различен метод на лечение.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Красота


Реклама

Аз гледам на тялото си повече като на инструмент, отколкото като на орнамент.

Аланис Морисет

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама