Колко често трябва да миете косата си според типа й


Колко често трябва да миете косата си според типа й
Снимка: iStock/Guliver

За да имате здрава и красива коса, предполагаме сте наясно, че трябва да полагате редовни грижи за нея. Освен това е важно колко често я миете, тъй като това трябва да е съобразено с типа й.

1. Права и тънка коса 

Най-подходящо е да я миете всеки ден, защото, както може би сте забелязали, омазняването при нея личи повече, отколкото при други типове. Подберете шампоан с по-щадяща формула и подходящ за ежедневна употреба. Можете също да заложите на шампоан за обем, защото правата и тънка коса много често страда от липсата му.

2. Чуплива коса 

Най-добре е да я миете през ден, защото тя има нужда от дехидратация, за да запази здравината си и да не се наелектризира. Този тип коса има нужда от шампоан без сулфати и козметични продукти за подхранване след измиване. Купете шампоан с щадяща формула, за да не й вредите.

3. Гъста коса 

Най-подходящо е да я миете само веднъж седмично. Фоликулите на този тип коса са по-гъсти и я снабдяват с достатъчно естествени масла. Не се притеснявайте от нездравословни последици, просто се снабдете с качествен шампоан и измиването веднъж в седмицата ще е напълно достатъчно.

4. Гъста и къдрава коса

Най-добре я мийте два пъти седмично, тоест на всеки три дни. Проблемът на този тип коса са бързо омазняващите се корени и сухите краища. Маслата от скалпа не могат да достигнат връхчетата, а това води до сухотата им. Използвайте шампоан за нежно измиване и продукти, с които да подхранвате сухите краища.

5. Суха коса 

Най-подходящо е да я миете на всеки три дни, защото ако я миете прекалено често, може би ще я увредите още повече. Снабдете се с качествени козметични продукти и шампоан за подхранване без сулфати. За да избегнете постоянното миене на косата, можете да се доверите и на сух шампоан. Също така избягвайте да я третирате.

6. Нормална коса 

Най-добре е да я миете през ден. Това е тип коса, който не спада към никой от изброените. Тя не е нито суха, нито гъста, нито напълно права и т.н. Можете да я миете с шампоан за нормална коса, който не съдържа тежки сулфати.

7. Мазна коса 

Най-подходящо е да я миете през ден. Имайте предвид, че колкото повече се опитвате да се отървете от омазняването, толкова повече мазнини произвежда скалпът ви. Избягвайте да миете косата си повече от 3-4 пъти седмично. Можете да се доверите на сухия шампоан, който може да спаси положението в първия ден след измиването.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Красота


Реклама

Ако мъжете не трябва да бъдат агресивни, за да бъдат приети, тогава жените няма да се чувстват принудени да бъдат покорени.

Ема Уотсън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама