Това са храните, които задължително трябва да ядете при косопад


Това са храните, които задължително трябва да ядете при косопад
Снимка: iStock

Косопадът е резултат от влиянието на куп неблагоприятни фактори и един от тях е небалансираната диета. Това са храните, които задължително трябва да консумирате при прекомерна загуба на коса.

Храни, богати на Ввитамин А

Адекватният прием на витамин А е ключов за растежа и здравето на клетките и тъканите в цялото тяло, включително и на косата и скалпа. Можем да си набавим от растителни и животински източници. Наблегнете на консумацията на червени, жълти и оранжеви плодове и зеленчуци като моркови, както и някои тъмнозелени листни зеленчуци. Витамин А може да си набавите и чрез консумация на черен дроб, рибено масло, яйца и обогатено мляко.

Храни, богати на витамин B6, витамин B12 и фолиева киселина

И трите витамина са необходими за нормалното образуване на хемоглобин, който пренася кислород от белите дробове до тъканите на тялото, включително и до косата.

Дефицитът им води до увеличен косопад, увреждане и бавен растеж на косата. Най-добрите източници на витамини B6 и B12 са богати на протеини храни като месо, пиле, риба, яйца, свинско месо и соя. Най-добрият избор на растителни източници включва зеленолистни зеленчуци, портокалов сок, авокадо, цвекло, броколи, пшеничен зародиш и някои обогатени зърнени храни.

Храни, богати на витамин С

Витамин С е от съществено значение за производството на колаген и съединителна тъкан, която е отговорна и за структурата на косата. Човешкото тяло не е в състояние да съхранява витамин С за дълго време, така че трябва непрекъснато да си го набавяме чрез храна. Той се съдържа в най-големи количества в портокали, горски плодове, пъпеши, чушки, тъмнозелени листни зеленчуци и домати.

Храни, богат на цинк

Пърхотът и косопадът са свързват с дефицита на цинк. Този минерал насърчава възпроизводството на клетките, растежа и възстановяването на тъканите.

Добри източници на цинк са животинските продукти, включително морски дарове, домашни птици, миди, скариди и стриди. Яйцата и млякото също съдържат цинк, но в по-малки количества. Пълнозърнестите храни, ядките, семената и бобовите растения съдържат този минерал, но във форма, която за съжаление не се усвоява от организма.

Храни, богати на протеин

Косата се състои предимно от протеини, така че за поддържане на нейния здравословен растеж е необходимо да консумирате повече протеинови храни.

В случая яденето на пържола всеки ден обаче няма да помогне. Диетата с високо съдържание на мазнини води до повишаване на нивата на тестостерон, което е свързано с косопад, така че пържолите не са сред продуктите, които предотвратяват загубата на коса.

По-добре е да си набавяте протеини от консумацията на риба (която има много ползи за здравето освен поддържането на косата), пилешко, соеви продукти, нискомаслено сирене, яйца, бадеми, боб и кисело мляко.

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества консултацията със специалист!

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Красота


Реклама

Иска се много доверие, за да споделиш недостатъците си с приятел. Иска се обаче много повече, за да споделиш неговите.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама