Флорални бродерии и фолклорни мотиви в колекцията на Dior за Есен-Зима 2022/23


Флорални бродерии и фолклорни мотиви в колекцията на Dior за Есен-Зима 2022/23
Снимка: Getty Images

Дизайнерката на Dior Мария Грация Киури загърби блестящия жакард и покритията от пайети - стандартни за модните ревюта във френската столица, и се съсредоточи върху майсторството на иглата и конеца, залагайки на сложни бродерии от цветя с фолклорен привкус в дефилето си за сезона есен-зима на Седмицата на висшата мода в Париж, съобщи "Ройтерс".

Естествени цветове, матови материи, изтънчени бродерии, дантелен пачуърк - Киури, артистичен директор на дамските колекции на Dior, набляга на трезвeността и изтънчеността, възхвалявайки ръчната изработка в своята противопоставяща се на блясъка колекция.

"Това наистина е проект, чиято вътрешна идея е, че изкуството и занаятчийството са на едно и също ниво", споделя дизайнерката.

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК

Моделите преминаха по подиума с разпуснати плитки и пачуърк палта, изрязани сака и дълги рокли с бухнали ръкави. Дрехите служеха като своеобразни празни платна в меки, неутрални цветове - бежов вълнен габардин, памучно платно и черно кадифе - за стилизираните флорални бродерии, които се спускат по раменете и се вият около полите, издигайки се от подгъвите.

Квинтесенцията на колекцията е дълга, измамно семпла плисирана рокля в сивобежов цвят, украсена с бродирани набори, чиято изработка е отнела два месеца. "Колкото повече работа има, толкова по-невидима е тя", казва Мария Грация Киури.

Състоянието на ума, което ръководи колекцията, е "сложно" - коронавирусната пандемия все още не е приключила, в Европа се води война. "Чувствителна съм към всичко, което ни се случва. От съществено значение е да останем позитивни", допълва дизайнерката.

Украинската художничка Олеся Трофименко, която се е погрижила за декора, изпълва изложбената зала в градината на музея "Роден" с произведения на изкуството, извисяващи се фотографски изображения на пейзажи, покрити с бродерии цветя.

Мария Грация Киури кани 39-годишната Трофименко, след като вижда нейна изложба в Рим след началото на руската инвазия в Украйна. "Бях поразена от образите, чрез които човек възприема желанието да се прероди, въпреки войната", казва дизайнерката.

Мария Грация искаше нещо "жизнено", споделя Олеся Трофименко преди ревюто на фона на едно от цветните бродирани пана, моделирано по снимка на двора на селската й къща, която я приютява по време на войната.

Произведенията на изкуството и модата носят една основна тема - дървото на живота, универсален символ, тълкуван в различни стилове в различните култури.

Киури описва идеята като носеща известна доза мистичност, към която хората могат да се обърнат "в трудни времена".

Моделите са с леко ретро излъчване. Дизайнерката се замисля върху местните традиции и начина, по който шарките на цветя се интерпретират по света.

"Смятам, че всички тези рокли имат нещо общо. Много често са с бродерия, много често са украсени с цветя. В тях наистина има връзка с живота", казва тя.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Мода


Реклама

Преминала съм през всичко разновидности на ада. Но никога не позволих това да ме сломи. Никога!

Тина Търнър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама