Изработват дрехи от коприва и рибени люспи


Изработват дрехи от коприва и рибени люспи
Снимка: iStock/Guliver

Маратонки, изработени от листа от банан или ананас, рокли от коприва или рибени люспи - търсенето на устойчиви материали отведе модната индустрия на невероятни места. Експертите предупреждават, че тези нови текстилни изделия не са бързо решение за огромните проблеми на модата с прекомерното потребление и отпадъци, но може да са необходима стъпка в разработването на по-чисти технологии, пише АФП.

"Възможно е да изядете крайния продукт", каза Ханес Шьонегер, съосновател на Bananatex, която използва листа от бананови дървета във Филипините, за да направи чанти, тениски и линия обувки за H&M, които бяха разпродадени в рамките на два часа.

Той говори на конференцията Premiere Vision Paris, където се събират професионалисти от индустрията, за да разберат кои тъкани ще доминират през следващите сезони.

"За производството на маратоните не унищожаваме дърветата, а събираме листата на тези, които продължават да растат в гората. В процеса на производство не се използват химикали, пестициди или дори вода", добави Шьонегер.

Базираната в Бразилия компания Nova Kaeru пък създаде кожа, изработена от изхвърлените люспи на гигантската риба Арапайма, и друга от тропическото растение "слонско ухо".

Испанската фирма Pyratex предлага множество възможности за рециклиране на отпадъци и производство на дрехи от царевица и захарна тръстика, до собствено производство на влакна от исландски водорасли, китайски бамбук или австрийско дърво.

"Не става дума да заменим памука с една алтернативна култура. Става дума за намиране на голямо разнообразие от заместители, за да се гарантира, че нищо не се използва прекомерно", каза говорителят на компанията Пилар Техада Лопес.

Растение, което предизвиква особен интерес, е копривата, заради уникалните си свойства при преработка да се превърне в копринена и невероятно здрава материя, която може да се използва в ежедневните и в луксозните дрехи.

"Копривата всъщност е била използвана за облекло от векове, но до голяма степен сме забравили", каза Лопес.

"Заместващите материали нямат никаква цел, ако продължим да произвеждаме същото количество дрехи", каза Виктоар Сато от The Good Goods - фирма, призоваваща за намаляване на производството на дрехи като цяло. "Ако продуктът, създаден от екоматериали, издържа само шест месеца, това би нанесло още една огромна щета на околната среда", смята специалистът.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Мода


Реклама

Стремете се не да бъдете успешни, а да бъдете ценни.

Алберт Айнщайн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама