Как да се грижим за дамските боти през зимата


Как да се грижим за дамските боти през зимата
Снимка: iStock

Дамските боти са красиви, удобни, модерни и, изобщо, любими обувки, но когато времето е студено, мокро, снежно или заледено, те имат нужда от малко повече грижи. Само така ще можете да разчитате на тях, да ги носите дълго време и да ги накарате да сияят в цялата им красота във всеки зимен ден. Ето какво съветват специалистите по отношение на грижата за зимните дамски боти.

Грижете се за тях редовно

Е, не е задължително да правите нещо за любимите си боти всеки ден. През сухите дни поддръжката веднъж седмично е достатъчна – например полиране с боя за обувки, ако са кожени, или със специален препарат за велур, ако са от тази материя. Но ако времето през деня е било снежно или дъждовно, трябва непременно да им отделите няколко минутки. Ако наистина го правите, зимните Ви дамски боти не само ще изглеждат перфектно, но и ще ги носите с удоволствие години наред.

Избор на материя за нови дамски боти

Като начало не избирайте велурени боти, ако смятате да ги носите в дъжд и сняг – влагата не се отразява добре на велура. Добре обработената естествената кожа е здрава и елегантна и може да бъде непропусклива, но трябва да полагате специални грижи за нея. Дамските боти от изкуствени материи и ботите, специално предназначени за сняг, гарантират повече топлина и водоустойчивост и изискват най-малко внимание. Обикновено те обаче предлагат по-спортен стил.

Лак или восък за обувки

Като начало се снабдете със специален лак или восък, който да нанасяте редовно върху обувките си. Продуктите за грижа са различни в зависимост от това за какъв вид материя са създадени, така че изберете такъв, който да е предназначен специално за Вашия тип обувки.

Прочетете инструкциите за употреба и ги спазвайте внимателно. Обикновено препаратът се нанася с четка, оставя се да изсъхне и след това внимателно се избърсва с мека кърпа. Може да се наложи да повторите процеса няколко пъти. Използването на восък или лак ще защити кожата от влагата и солта в градския сняг, като в същото време ще подобри водоустойчивостта ѝ.

Мокрите боти

Винаги подсушавайте внимателно любимите си дамски боти. Нека бъдат на топло, но никога не ги дръжте близо до печка, радиатор или огън. За да запазите формата им, може да ги напълните с вестници или да ги сложите „надолу с главата” върху подходящ предмет.

Почистване на кожените дамски боти от сол

Ако в града, в който живеете, върху снега се ръси сол, обувките ще поемат от нея. Солта може сериозно да ги увреди – да остави бели петна, да изтъни материята, да накара циповете да ръждясат. Затова е изключително важно да почиствате ботите веднага щом се приберете у дома.

Докато са все още влажни, избършете кожата с навлажнена топла кърпа и ги оставете да изсъхнат (но не близо до радиатор). Ако солта е засъхнала и е оставила бели петна по кожата, може да забършете със смес от равни части вода и бял оцет, след което с влажна кърпа да изплакнете с чиста вода и да подсушите със суха кърпа.

Почистване на синтетични обувки

Ако любимите Ви боти са от синтетичен материал, достатъчно е просто редовно да ги забърсвате с топла вода. Правилото за сушене е същото като при кожените.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Мода


Реклама

Най-красивият грим за една жена е страстта.

Ив Сен Лоран

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички