Младата фолклорна певица DIA вдъхнови бижутер


Младата фолклорна певица DIA вдъхнови бижутер

Младата фолклорна певица DIA стана муза на един от най-изкусните български бижутери - Огнян Пендичев, който прави накити за народни носии.

Майсторите като него са изчезващ вид в нашето съвремие, но той превръща бижутата с етно елементи в своя запазена марка, като съчетава традициите с най-актуалните модни тенденции. Подобно на него талантливото 17-годишно момиче съчетава българския фолклор с най-актуалното електронно звучене.

DIA предизвика истински фурор през лятото с дебютната си песен "Egeya". Парчето се завъртя по радиостанциите в над 20 страни, а видеото към сингъла бе гледано над 400 000 пъти в YouTube. В клипа на дебютната си песен DIA носи специални пафти и серия бижутата с пендари, изработени по поръчка от Огнян Пендичев.

"Музиката й е едно от вдъхновенията за мен - да съчетавам българските традиции с новото, да правя стария ювелирен бижутерски стил модерен и адекватен към новите тенденции на модерното облекло", казва той.

В момента DIA се готви да завладее класациите с второто си парче "Veno Neveno", което е изградено на основата на дъбстеп, с трап и дръм енд бейс елементи. За фолклорната основа на новия сингъл "Veno Neveno" се знае малко, защото оригиналната народна песен никога не е записвана. DIA я открива в един стар сборник с македонски народни песни и веднага се влюбва в лириката. Тя прави изцяло сама фолклорната обработка на музиката и адаптацията на текста. Работата по парчето й отнема половин година и четири различни версии докато достигне до окончателния вариант - отново аранжиран и продуциран от ANP Music Production.

Вдъхновен от специалната комбинация между традиция и модерност, майсторът бижутер за първи път й посвети уникални сребърни накити, този път с актуалните за пролетта камъни в синьо. Вероятно ще видим DIA с тях във видеото към новото си парче "Veno Neveno", което ще бъде заснето след броени дни от същия екип, който направи клипа на "Egeya".

"Представям си колко красиво би изглеждало едно масивно колие от периода на Възраждането върху дънкова риза! Харесва ми, че DIA прави точно такава комбинация в музиката си. Тя взима автентичния фолклор и го прави хитов, актуален и вълнуващ. Не мога да си представя по-подходяща муза за новите ми бижута“, завършва майсторът и собственик на бижутерия "Калияне“ Огнян Пендичев.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Мода


Реклама

Това, за което човек постоянно мисли, ще дойде. И това, което постоянно отрича, и то ще дойде!  

Петър Дънов

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама