Премиера на "Убийствено" - филмът, който влезе под кожата на модата


Премиера на "Убийствено" - филмът, който влезе под кожата на модата
Снимка: ПР

Каква е истинската морална цена на дрехите от кожа, козина и вълна? Непопулярни факти и нови разследвания за хуманното отношение към животните и въздействието върху околната среда, обръщат представата ни за етичната страна на модната индустрия. От време на време се появява филм, който напълно променя представата ни за нещата около нас. Филмът "Убийствено" (SLAY), чиято премиера ще бъде тази неделя, 27 ноември, в София, е точно такъв.

В сърцето на документалния филм е режисьорката Ребека Капели, която задава въпроса – можеш ли да си любител на животните и да едновременно с това да носиш животни? Продуцент е многократно награждаваният режисьор Кийгън Кун - създател на "Cowspiracy", "What the Health" и "The End of Medicine".

"Убийствено" проследява разследванията на самата Ребека Капели, докато прекосява 5 континента, за да покаже тъмната страна на модната индустрия. Откривателското пътешествие на Ребека отваря вратата към разтърсващи разкрития за грийнуошинга, некоректното етикетиране, жестокостта към животните, страданието на работниците в индустриите за производство на кожа, козина и вълна. Но също и прикриването им от някои световноизвестни, луксозни марки.


Премиерата на филма в България ще бъде в София на 25 ноември от 16:30 ч., в Дом на киното. След прожекцията е предвидена онлайн дискусия с режисьорката Ребека Капели. Прожекции ще има също на 27 ноември в Стара Загора и на 03 декември в Пловдив. Организатор на събитията е сдружение КАЖИ (Кампании и активизъм за животните в индустрията). Прожекциите са със свободен достъп.

От КАЖИ провеждат тези прожекции в навечерието на "Световния петък без кожи"/Fur Free Friday, който се отбелязва всеки последен петък на ноември. Ноември е месецът за "реколта" във фермите за кожи. Тогава в целия свят се убиват и дерат най-много животни за кожи. Този ден съвпада и с т. нар. "Черен петък" (Black Friday), когато заради големите търговски отстъпки, се купуват и огромно количество продукти с ценни кожи. Организации за защита на животните от целия свят, използват този ден, за да информират обществеността за негативното въздействие на кожодерската индустрия върху животните, природата и хората. 

Дати и часове на събитията:

София - 25 ноември, от 16:30 часа в Дом на киното. Безплатни билети на касата на Дома на киното.

Стара Загора - 27 ноември, от 14:00 часа в Международен младежки център. Вход свободен.

Пловдив - 03 декември, 11:30 часа в Народно читалище "Алеко Константинов". Вход свободен.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Мода


Реклама

Защото в крайна сметка човек се познава по това как обича. Не друго, а любовта определя нашата същност.

Уилям Кофин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама