Проучване показа от колко дрехи наистина се нуждаете


Проучване показа от колко дрехи наистина се нуждаете
Снимка: iStock

„Купувайте по-малко, но по-качествено“ се превърна в рефрен на движението за устойчивост на модата. Но колко всъщност трябва да купуваме? Много по-малко, отколкото си мислите!

Изследователи от Берлинския институт „Hot Or Cool“ установиха, че трябва да купуваме само пет нови дрехи годишно, за да останем в съответствие с целта на Парижкото споразумение за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий. Това би означавало, че масово средностатистическият европеец ще трябва да намали потреблението си с до 80% в някои случаи.

„Сега е нормално да консумираме мода по начин, който е наистина прекомерен и извън мащаба спрямо това, от което се нуждаем. Консумираме все повече и повече мода на по-ниски цени и с по-кратко време за носене на артикул – и това изобщо не е добре по отношение на климата“, казва Лука Косиеме, ръководител на изследователската програма на Hot Or Cool Institute и един от водещите автори на доклада, пред Vogue.

Докладът е установил, че Австралия, Япония, САЩ и Обединеното кралство имат най-висок въглероден отпечатък на глава от населението, когато става дума за потребление на мода. От страните от Г-20 пък Индия, Бразилия, Китай, Турция и Индонезия имат най-нисък въглероден отпечатък на глава от населението. Модата показва колко неравнопоставено е обществото – не само неравностойно по отношение на икономиката, но и по отношение на приноса към емисиите на парникови газове на глава от населението.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Мода


Реклама

Не можеш да имаш всичко. Къде ще го сложиш?

Ан Ландърс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама