Колко важна е играта навън и контакта с природата?


Колко важна е играта навън и контакта с природата?
Снимка: Книжарница "Елфите"

Знаете ли, че двигателната активност е тясно свързана с емоционалното здраве на човека? Само по себе си това е добра причина да се движим повече, но когато става дума за деца, тази нужда се увеличава многократно. Днешните деца играят по-рядко навън и в повечето случаи те са под зоркия поглед на някой възрастен. Проучване изчислява, че само за едно поколение времето, в което децата играят навън е спаднало със 71%. Днешните деца в големите градове прекарват 90% от времето си в затворени пространства. Според педиатри и психолози  това е причина за значителното нарастване на патологиите, свързани със затлъстяване, тревожност и депресия при децата от ранна възраст. Децата се нуждаят от свобода, да играят на открито, да могат да се движат, да изследват света около себе си и да имат контакт с природата. Това са фактори от ключово значение за тяхното физическо и психическо здраве.

Макар че летния сезон и ученическите ваканции са най-добрия период да прекарате време навън, това съвсем не трябва да е така. Децата трябва да играят навън сред природата, в градината, парка или на плажа при всяка удобна възможност. След дългото ограничение на мобилността, на което бяхме подложени в тази нова постпандемична нормалност, нуждата от движение е огромна. От години се смята, че обучението сред природата подобрява умствените способности и умението за учене при децата. Това повишава увереността, намалява проявите на дефицит на вниманието, прави децата по-спокойни и им помага да се фокусират. Според някои учени играта сред природата намалява  и агресията у децата.

Играта на открито провокира децата да мислят креативно, изследвайки, наблюдавайки и намирайки материали и ресурси за игра. Играта е по-пълноценна сред дивата природа, тъй като в градските паркове например, елементите са проектирани и предварително замислени за конкретна игра. За щастие, родителите знаем, че пързалката може да бъде фар, корабна мачта или кула на замък, но трябва да научим и децата си на това. Поколението израснало до 90 –те познава играта на дама, скачането на ластик и въже, стрелбата с прашки или фунийки.

Играта навън насърчава социалното изследване и развитието на социални умения. Общуването, работата в екип, изследването на другия, емпатията са постижими чрез игра на открито. Навън децата се срещат и общуват с други деца, което ги поставя в различни ситуации на взаимодействие, разрешаване на конфликти, улесняват споделянето.

Постигането на добра двигателна култура и вестибуларни рефлекси, когнитивни, сензорни и емоционални умения се постига само чрез игра и първите етапи от живота са основополагащи в този сложен процес на координация и изграждане на невронни връзки.

Свободното движение позволява на децата да изследват собствените си граници, поемайки малки предизвикателства. Когато играят свободно навън, децата преодоляват собствените си страхове, като същевременно придобиват увереност в себе си и в своите способности. Изследването на околната среда създава у децата иновативен поведенчески репертоар, за да ги направи по-адаптивни и по-креативни. Изследването, наблюдението и разбирането на околната среда, играта сред природата ангажират децата сензорно и провокира техния интерес, любопитство, уважение и чувствителност към околната среда. Природата е пълна с аромати, текстури, цветове, звуци и вкусове - сетивна информация, която едва ли може да се добие у дома. Наблюдението на камъни, насекоми, листа и треви с лупа или на животни и пейзажи с телескоп или перископ например, ще провокира интерес към скрития свят и емоционална връзка с планетата, която обитаваме.

Според редица научни изследвания, децата които играят сред природата и често се забавляват в някоя локва, в градинската леха или в пясъка, са по-здрави. Твърдят също, че ограничаването на свободната игра увеличава шансовете за развитие на депресия и тревожност по време на юношеството и след това. Свръх протективното родителство е довело до прогресивно и постепенно увеличаване на психопатологиите в детството. Катеренето, карането на скутер или колело помагат на децата да развият полезни умения и да генерират ресурси, за да се справят с различни ситуации и да контролират негативните емоции.

 

И тъй като на открито има по-малко правила, играта навън е полезно изживяване за най-малките. Възможността да се заровите в пясъка, да тичате и скачате без да се притеснявате от съседите или околните хора намалява напрежението и стреса. Играта на открито намалява напрежението и благоприятства връзките в семейството, помага за преодоляване на комуникационните бариери, които технологиите, работата от разстояние или домашните често създават.

Възползвайте се от слънцето, пясъка, полето, плажа, парка, градината, локви, люлки и пързалки. Свободата не се нуждае от много часове, но има нужда от пространство, защото крилата изискват небе и земя, за да се разгърнат.

Честито лято, мили хора! Изследвайте света ... Ще се видим зад ъгъла ...

Със съдействието на онлайн магазин за детски играчки Елфите

За допълнителна информация и  идеи може да ги последвате в социалните мрежи:

Facebook

Instagram

Tik Tok

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Спорт


Реклама

Ако не можеш да бъдеш добър пример, ще трябва да станеш ужасно предупреждение.

Катрин Еърд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама