10 причини защо да ядем краставица


10 причини защо да ядем краставица
Снимка: Thinkstock/Guliver

Краставиците са четвъртите най-отглеждани зеленчуци в света и има защо. Те не само са изключително вкусни, бедни на калории, но и крият много ползи за организма ни. Ето и 10 причини защо да ги включите в менюто си.

1. Хидратират тялото

Ако нямате време да пиете достатъчно вода, хапнете краставица, тъй като тя съдържа 90% вода. Тя веднага ще ви освежи и хидратира.

2. При слънчево изгаряне

Краставицата има положителен ефект при слънчево изгаряне. Просто сложете няколко резенчета краставица върху засегнатия участък и ще усетите облекчение.

3. Елиминира токсините

Благодарение на богатото съдържание на вода, краставицата има ролята на метла за организма, почиствайки отпадъчните продукти от тялото. Редовното хапване на краставица също помага и при камъни в бъбреците.

4. Зарежда ни с витамини

Краставицата съдържа повечето витамини, от които ежедневно се нуждае тялото ни. A, B и C стимулират имунната система и зареждат с енергия. Направете си супер сок от краставица, спанак и морков.

5. При подпухнали очи

Този метод е изключително популярен, но наистина върши работа, тъй като този вкусен зеленчук има противовъзпалителни свойства. Ако имате подпухнали и изморени очи, сложете върху тях по едно резенче краставица.

6. Доставя минерали, които са полезни за кожата

Краставицата е богата на калий, магнезий и силиций. Ето защо тя се използва в много козметични продукти за лице и тяло.

7. При отслабване

Тъй като краставицата съдържа цели 90% вода, тя е изключително подходяща за хора, които искат да отслабнат. Когато ви се прияде нещо, просто си нарежете малко краставица. В 100 грама се съдържат едва 10 калории и 0 мазнини.

8. Срещу рак

Краставицата съдържа secoisolariciresinol, lariciresinol и pinoresinol. Трите лигнани (клас полифеноли, които имат мощен антиоксидантен и анти-естрогенен ефект) имат силна връзка с намаляване на риска от тежки видове рак, включително на яйчниците, рак на гърдата, рак на простатата и рак на матката.

9. Лекува диабет, намалява холестерола и контролира кръвното налягане

Сокът от краставица съдържа хормон, който е необходим от клетките на панкреаса за производството на инсулин, което помага на пациенти с диабет. Изследвания са открили също, че съединение, наречено стероли, в краставицата може да ви помогне да намалите нивото на холестерола. Краставиците съдържат много фибри, калий и магнезий. Тези хранителни вещества работят ефективно за регулиране на кръвното налягане. Ето защо яденето на краставица помага при лечение както на високо кръвно налягане, така и на ниско.

10. По-здрава коса и нокти

Минералът силиций в краставицата прави косата и ноктите блестящи и по-силни. Високото съдържание на силиций и сяра помагат да се стимулира растежа на косата.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Бръчките би трябвало да са следи от минали усмивки.

Дъглас Адамс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама