10 стряскащи факта за любимите ни храни


10 стряскащи факта за любимите ни храни
Снимка: Thinkstock/Guliver

Храната е неизменна част от нашия живот. Нужна ни е всеки ден, защото тя ни зарежда с енергия, сила и ни държи живи. Как и с какво се храним е много важно, защото колкото полезна може да е една храна, толкова вредна може да е друга.

Ако преди да си купите продукти от магазина, се зачетете в техните етикети, ще останете неприятно изненадани от факта, че много от храните, които консумираме, наистина са изработени от някои неочаквани съставки, доста вредни при това.

Бъдете внимателни с какво се храните и какво купувате за семейството си, защото понякога най-големите вкусотии се оказват най-нездравословни.

Представяме ви няколко доста стряскащи факти за храни, които доста често се консумират от хората.

Прочетете ги и се замислете следващия път, когато избирате менюто си!

Бързите закуски

Така наречената "фаст фуд” включва всички онези съблазнителни храни, като дюнери, сандвичи и картофки от McDonalds, крилцата на KFC и все такива вкусни и "здравословни” неща. И неслучайно сме сложили здравословни в кавички. Следващите редове ще ви разкрият защо трябва да избягвате тези храни.

1. В много от бързите закуски са намирани човешки косми

Това звучи доста неприятно, нали? Но е факт и ако сте от „късметлиите”, които са намирали косми в сандвичите и закуските си, ще ни разберете.

Помислете за всички докладвани случаи на клиенти, които са намирали кичури от коса в картофките си. Замислете се за всички косми, които евентуално са попаднали в стомаха ви, а вие дори не сте разбрали. Това вече е страшно!...

2. Ягодовият вкус съдържа 50 различни химикала

За да добият аромат на ягода, много от веригите за бързо хранене включват 50 различни химикали като етил ацетат, „phenythyl” алкохол, роза и разтворител. Така че, следващият път, когато ви се допие вкусен, ароматен ягодов шейк, отделете няколко минути, за да си спомните всички тези вредни съставки, които съдържа.

3. Хамбургери се приготвят в огромни фабрики

Един обикновен хамбургер може да обхване парчета говеждо месо от различни животни от много различни области. Това умножава риска от замърсяване. Нужна е само една заразена или болна крава, която може да зарази стотици хора. Така че... хамбургери – не!

Напитки

Определено ще се изненадате (но не в добрия смисъл), когато прочетете следващите факти за съставките, използвани в любимите ви напитки.

4. Най-скъпото кафе в света се произвежда от ... изпражнения на цибетка (вид котка)

Точно така, прочели сте правилно! "Kopi Luwak” е кафе на зърна, които идват от цибетско акане. Животните се хранят само с най-изящно узрели плодове и отделят частично изядени зърна, които след това се обработват, за да бъдат продадени. Този вид кафе се продава предимно в САЩ и Япония, като цената му е доста висока: от 120 до 600 пауда за пакетче.

5. Фосфорната киселина, съдържаща се в колата, е толкова киселинна, че може да разтвори гвоздей за 4 дни

РН на содата (газираните напитки) е еквивалентно на нивото на рН на оцета. За никой не е тайна колко вредна е колата, затова следващия път, когато видите реклама на тази напитка, не се изкушавайте и по-добре изпийте една чаша сок от пресни плодове.

6. Около една трета от бутилираната вода съдържа синтетични органични химикали, бактерии и арсен

Водата е извор на живот и всички лекари и специалисти ни съветват да пием поне по 2 литра вода. Но как да бъдем сигурни, че тя е чиста, минерална и не съдържа вредни химикали? Няма как! Според направено проучване на над 900 бутилки и 100 магазина, които са били тествани от Съвета за защита на националните ресурси в САЩ, е установено, че 1/3 от бутилираната вода съдържа бактерии и химикали.

Сладки

Искате да се зарадвате с тези изкушения през уикенда? Помислете пак!

7. Захарта, получена от чиста захарна тръстика, преминава през процес на пречистване с помощта на овъглени кости

Те се произвеждат с помощта на кости от крави, които са починали от естествена смърт. Тези кости са най-вече от страните Афганистан, Индия и Пакистан. След като се избелват чрез излагане на горещото слънце, след това те се продават на износители, които след това ги носят в захарните компании.

8. Най-много Е-та се съдържат в любимите ни вафли, сладки и кроасани

Следващият път, когато сте в магазина, точно на рафта със сладки изкушения, прочетете съдържанието: захар, хидрогенирано растително масло и естествено още няколко "полезни“ вещества с наименования Е468; Е652 и т.н. 

Млечни продукти

Макар че са едни от най-полезните храни, трябва да бъдем много внимателни в избора им. Ето защо:

9. Много видове сирена съдържат по-малко от 51 процента сирене 

Това е наистина един от най-интересните и изненадващи факти. Всяко сирене, на чиято опаковка се посочва, че е преработва или пастьоризирано, най-вероятно съдържа едва 50 на сто сирене. Другите 49% са една вредна смесица от ароматизанти и добавки, които дават на вашите вкусови рецептори илюзията, че си похапвате сирене.

10. Някои йогурти/плодови млека съдържат желатин от говеждо или свинско

Желатинът, който се използва в едни от най-водещите марки йогурти, е получен от говеждо и/или свинско месо. Много от продуктите, които съдържат глицерин или неговия псевдоним, "стеаринова киселина”, имат странични животински продукти. Стеаринова киселина идва от говежда лой, а глицеринът идва в изкуствена или естествена форма, но обикновено също има говежда лой като допълнителна съставка.

Май изгубихте апетит...

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не е чудо да имаш сто приятеля. Чудо е да имаш един, който да е на твоя страна, когато стотици са против теб.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама