12 съвета как да стимулираме имунитета си


12 съвета как да стимулираме имунитета си
Снимка: Thinkstock/Guliver

Имунитетът и кога ваксините са необходими за неговото засилване са основна тема с разнопосочни, понякога изключващи се, мнения. Споровете особено се засилват с идването на всяка есен - сезонът на голямото ваксиниране срещу грип, съпроводено с безкрайните призиви от много лекари, фармацевти и телевизионни реклами. Дори вълна от вина започва да се излива върху онези от нас, които отказват да се ваксинират, Причината - че по някакъв начин така причиняваме по-лесното разпространение на вирусите дори сред ваксинираните.

От друга страна обаче остава факт: някои от най-здравите хора между нас са онези, които въпреки всичко не се ваксинират. Ключът е един – грижа за имунната ни система.

Нека оставим настрана споровете за и против ваксините. Във всички случаи е важно да намерим начини за стимулиране на имунитета си и да се предпазим от грипа и настинките без да прибягваме до „коктейла” от живак, формалдехид, алуминий и мононатриев глутамат, които са част от съставките на ваксините - според данните на американския Център за контрол и превенция на заболяванията.

Предлагаме ви цели 20 начина да стимулираме имунната си система без да прибягваме до ваксините:

1. Всеки ден да приемаме хранителна добавка с витамин D.

2. Да си набавяме възможно най-много слънчева светлина – особено в мрачните месеци на зимата. Дори слънцето да огрява само лицето ни, това помага за производството на витамин D в тялото.

3. Да пием имуностимулиращи препарати, най-добре с преобладаващо количество натурални съставки – екстракти, витамини и минерали.

 4. Да използваме висококачествен филтър за въздуха в дома си, за да пречистваме бактериите и спорите, които могат да се завъдят там.

5. Да правим редовни упражнения, за да стимулираме кръвообращението и силата на имунната система. Тези упражнения трябва да се правят често, но да са с умерена интензивност. Претоварванията може да са вредни, защото, макар и временно, имунната ни система ще бъде изложена на повишен риск.

6. Добре е да приемаме хранителни добавки, специално насочени към здравето и на дихателната система.

7. Трябва да вземем мерки за ограничаване на излагането ни на химични вещества, увреждащи имунната система – като тези в препаратите за пране, козметиката и парфюмерията. Изкуствените аромати в повечето такива продукти не само вредят на имунитета, но причиняват увреда и на черния дроб.

8. Важно е да ограничим приема и на всички медикаменти, които можем безопасно да спрем. Това обаче трябва да стане след консултация и под надзора на специалист, тъй като спирането на важни за здравето медикаменти също може да е опасно. Повечето лекарства в някаква степен потискат имунната система, функционирането на черния дроб, на бъбреците и дори репродуктивните ни функции.

9. От полза е и да ядем повече храни, богати на силни подправки - къри, куркума, джинджифил, кориандър, розмарин, мащерка, карамфил, индийско орехче. Тези подправки не само стимулират функционирането на имунната система, но и придават страхотен вкус на храната.

10. Да коригираме диетата си, като я освободим от някои храни. Ако ядем много сирена и пием мляко с консерванти, е добре да ограничим тези си навици поне през сезона на настинките и грипа. При много хора млечните продукти са сред причините за запушване на синусите, а дишането през устата ни прави по-уязвими на вирусите.

11. Добре е да приемаме достатъчно минерали, особено цинк. Цинкът и селенът са особено важни за функционирането на имунитета. Цинкът е особено добре познат с действието си срещу много видове вируси. Един от най-добрите начини да подобрим приема на минерали е да започнем да консумираме вместо трапезна (каменна) сол морска или сол, допълнително обогатена с минерали.

12. Да раздвижим лимфата! Дори леките физически упражнения са чудесни за тази цел. Скачането на въже също помага, както и скачането на място за няколко минути всеки ден. Можем да правим и други лесни упражнения за раздвижване като кръгове с ръце например. Движението е наистина важно за имунитета!

Източник: zdrave.bg

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Най-смелата постъпка е да мислиш за себе си. Високо!

Коко Шанел

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама