17% от българките до 60 години страдат от заболяване на щитовидната жлеза


17% от българките до 60 години страдат от заболяване на щитовидната жлеза
Снимка: iStock

Ролята на щитовидната жлеза за интелектуалното и физическо развитие, за репродукцията, както и връзката ѝ с други органи и системи, са част от акцентите по време на пресконференция, посветена на Международната седмица за осведоменост относно заболяванията на щитовидната жлеза (25–31 май).

"Заболяванията на щитовидната жлеза се срещат все по-често у нас. Статистиката показва, че 17 % от жените в България ще страдат от понижена функция на щитовидната жлеза до 60 годишна възраст, докато този процент при мъжете е около 8%. Наблюдава се необяснимо наддаване на тегло, умора, промени в настроението, хормонален дисбаланс и трудности със забременяването – състояния, които често се свързват с проблеми от друг характер, но не и с щитовидната жлеза. Липсващият елемент от пъзела може да се открие, ако пациентите се преглеждат редовно", сподели проф. д-р Русанка Ковачева.

Вижте още: 10 знака, че имате проблем с щитовидната жлеза

Повече за менопаузата

Международната седмица за осведоменост относно щитовидната жлеза стимулира дискусия за превенция чрез запознаване със заболяванията на щитовидната жлеза - един от най-важните органи в човешкото тяло, който произвежда основни хормони регулиращи метаболизма, растежа и развитието. Нарушена функция на щитовидната жлеза при бременни жени, дори в субклиничните ѝ форми, може да повлияе неблагоприятно изхода на бременността, като увеличи риска от спонтанен аборт и от нарушения в развитието на плода. При жени в менопауза субклиничният хипертиреоидизъм се свързва с повишен риск за остеопороза и фрактури, както и сърдечно-съдови заболявания.

Доц. д-р Александър Шинков обръща внимание върху дългосрочните последици от неконтролирания хипотиреоидизъм, които могат да бъдат извънредно опасни. Сред тях са 13% повишен риск от исхемична болест на сърцето, 15% повишен риск от миокарден инфаркт и почти двойно увеличение на сърдечната смъртност. „Наблюдава се негативен ефект върху кръвното налягане, инсулиновата резистентност и липидния профил, което ускорява развитието на атеросклероза”, допълни доц. Шинков.

В световен план статистиката не е по-оптимистична. Американската тиреоидна асоциация съобщава, че шокиращи 60% от хората с нарушения на щитовидната жлеза не са диагностицирани. В световен план 1.6 милиарда души са изложени на риск от заболявания на щитовидната жлеза, като една от осем жени развива проблеми с нея през живота си. Много хора, живеещи с тези ендокринни заболявания, не знаят за състоянието си.

"Колкото по-рано се диагностицира нарушение на щитовидната жлеза, толкова по-добре, защото веднъж идентифицирани, симптомите могат да бъдат добре управлявани от лекар специалист. Пациентите с понижена функция на жлезата се нуждаят от непрекъснати и дълготрайни грижи. Ако те липсват, това може да доведе до усложнения, включващи затлъстяване, разстройства от депресивен характер и повишен риск от проблеми с фертилитета", споделя Мария Силяновска.

Специалистите подчертават, че пациентите не бива да се опитват да си поставят диагнози, а по-скоро да потърсят съвета на лекар. По-нетърпеливите могат да започнат с този петминутен тест - thyroidaware.com/en/symptom-checker/, след което да посетят специалист.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не можеш да имаш всичко. Къде ще го сложиш?

Ан Ландърс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама