3 мита за закуската, в които да НЕ вярвате


3 мита за закуската, в които да НЕ вярвате
Снимка: iStock

Всички майки, баби и лели са ни повтаряли с години, че "закуската е най-важното хранене за деня", съответно мнозина живеем според тази мантра. Но как да разберем кое ястие за закуска е най-подходящо за нас? Независимо дали става въпрос за твърде много захар, или недостатъчно хранителни вещества, около много опции за закуска витаят митове, които причиняват повече вреда, отколкото полза.

Мит №1: Традиционните храни за закуска са вредни за вас

Истината: Някои храни с високо съдържание на въглехидрати, като пълнозърнест хляб и зърнена закуска, съдържат диетични фибри, които ни помагат да се чувстваме по-сити... За тези, които имат натоварени сутрини, бързайки да изпълняват безкрайни задачи, или дори тези, които не могат да се притесняват да готвят гурме ястия всяка сутрин, зърнените храни са най-добрият вариант. Лесно е, удобно и има адски добър вкус. Това, което е дори по-добро за зърнените храни е, че те са чудесен начин да гарантираме, че получаваме купища хранителни вещества сутрин. Натъпкани с желязо, витамини от група B и фибри, зърнените храни се превръщат в по-добър избор за закуска, отколкото се смята.

Вижте още: Супер здравословни бананови палачинки

Мит №2: Зърнената закуска е твърде захарна и няма хранителна стойност

Истината: Австралийските данни показват, че зърнените култури допринасят за по-малко от 3% от добавената захар в средната диета. Много зърнени храни съдържат пълнозърнести храни и фибри, които много хора не получават достатъчно. Много зърнени закуски всъщност са „пълни с основни витамини и минерали, които са важни за здравето и благосъстоянието, и са източник номер едно на желязо в диетата на австралийците, особено при децата.

Мит №3: Хлябът е вреден за вас

Истината: През последните няколко години хлябът превзе почти всички страни под различни форми като основа за пица, хляб за сандвичи, хлебчета и др. Белият хляб е предимно глутен. Има склонност да бъде с високо съдържание на калории и следователно лесно за преяждане. Когато ядете хляб с други висококалорични храни, като масло, фъстъчено масло, конфитюр или мед, това може да доведе до калориен излишък и по този начин да доведе до наддаване на тегло. Но в днешно време се предлага хляб без глутен, който е много по-добър от белия хляб.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Зад всяка успешна жена... стои кош с мръсно пране.

Сали Форт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама