4 храни, които прочистват артериите и подобряват кръвообращението


4 храни, които прочистват артериите и подобряват кръвообращението
Снимка: iStock

С времето артериите започват да се стесняват, а с заседналия начин на живот и хранителните навици, които възприемаме, сърдечно-съдовото здраве е склонно да се пренебрегва и докато не се случи нещо сериозно, не му обръщаме внимание. Плаката може да се втвърди с течение на времето, което води до състояние, известно като атеросклероза, което увеличава риска от инфаркти, инсулти и високо кръвно налягане.

Умерените промени в диетата могат да окажат силно въздействие върху защитата на артериите и дори да обърнат уврежданията в ранен етап. По-долу ще научите 4 добри храни, които могат да помогнат за прочистването на артериите.

Овесени ядки

Още: Как да предотвратите запушването на артериите

Овесените ядки са богати на бета-глюкан, форма на разтворими фибри, известна със способността си да намалява лошия холестерол (LDL). Експерименти, описани тук, показват, че консумацията на овес е свързана средно с 5% и 7% по-ниски нива на общия и LDL холестерола съответно. Бета-глюканите намаляват образуването на артериални плаки с времето. Редовната консумация на овес също така подобрява храносмилателното здраве и контролира нивата на кръвната захар, като и двете косвено помагат на сърдечно-съдовата система. 

Моринга

Морингата, богата на хранителни вещества, съдържа антиоксиданти, витамини и биоактивни съединения, които подпомагат цялостното съдово здраве. Кверцетинът, силен антиоксидант, намалява възпалението и може също да намали кръвното налягане, като подобрява гъвкавостта на кръвоносните съдове. Морингата контролира холестерола в организма, като насърчава добрия холестерол HDL. Може да се приема сутрин на прах, в чай ​​или като зеленчук. Ежедневната консумация може да помогне за прочистването на артериите, като инхибира оксидативния стрес и стабилизира холестерола по естествен път.

Орехи

Още: Тази напитка е най-добрият чистач на артериите

Орехите са сред най-богатите растителни източници на алфа-линоленова киселина, специфична омега-3 мастна киселина. Установено е, че консумацията на няколко ореха на ден намалява нивата на LDL холестерола, понижава кръвното налягане и намалява възпалението. Известно е дори, че понижават кръвното налягане при хора, страдащи от хипертония. Тъй като са богати на калории, управлението на порциите е ключово. За да извлечете максимални ползи, консумирайте ги сурови или накиснати във вода.

Сминдух

Сминдухът е подправка с ползи, далеч надхвърлящи тези на обикновена подправка. Доказано е, че съединенията в семената му драстично намаляват нивата на холестерола. Накиснете семената сминдух във вода за една нощ и ги консумирайте сутрин.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Защото в крайна сметка човек се познава по това как обича. Не друго, а любовта определя нашата същност.

Уилям Кофин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички