4 страхотни ползи от консумацията на лимец


4 страхотни ползи от консумацията на лимец
Снимка: iStock/Guliver

Лимецът е една от най-старите култивирани култури в човешката история, разновидност е на пшеницата.

Изключително наситен с ценни вещества, витамини, минерали и основни органични съединения, които други форми на пшеницата не притежават. Това може да обясни подновения интерес към лимеца в днешно време.

Разбира се, лимецът има високо съдържание на въглехидрати, което обаче се компенсира с обилното количество на протеини и фибри. Съдържа още значителни нива желязо, манган, магнезий, фосфор, калий, калций, цинк, селен, ниацин, тиамин, Вит. В6 и фолиева киселина.

Хората споделят, че откакто се хранят с лимец, изглеждат по-добре, чувстват се по-жизнени, по-здрави са.

Първото и най-важно нещо при лимеца е, че той е зърнена култура, която не се обработва с химикали и дори зададен в замърсена почва, той не поема ненужните вещества от нея.
Всички други пшеници, които се отглеждат в момента, имат по някакъв начин човешка намеса в създаването им. Те са хибриди.

Голяма част от съвременните болести се дължат на липса на минерали и микроелементи в човешкото тяло. Храната ни е бедна на такива микроелементи, а избира на неправилна храна, още повече ни вкарва в състояние на дисбаланс.
С лимеца си набавяме така необходимите цинк, желязо и още много микроелементи.

Лимецът спомага за изграждане на мускулите, пречиства кръвта, избистря ума и дарява чувство на бодрост и благополучие. Той съдържа всички необходими вещества, от които човешкия организъм се нуждае, за да е здрав.

Ето някои от ползите които получаваме, консумирайки лимец:

ХРАНИТЕ, КОИТО ЗАЩИТАВАТ ЧЕРНИЯ ДРОБ

Подобрява храносмилането

Високото съдържание на фибри в лимеца, улеснява правилното протичане на храносмилането. Диетичните фибри спомага за придвижването на храната през хранисмилателния тракт, ускорявайки усвояването на хранителните вещества и спомагайки намаляване на състояния като запек, подуване на корема, спазми, излишни газове, диария и по-сериозни стомашно-чревни състояния като язви.

Контролира нивата на холестерола

Диетичните фибри в него спомагат за понижаване нивата на опасния холестерол организма.

Регулира хормоните

Ниацинът е един от основните витамини, който може да се намери в значителни количества в лимеца. Той играе ключова роля в надбъбречните жлези в тялото, особено в производството на полови хормони.

Укрепва здравето на костите

Лимецът съдържа впечатляващ набор от основни минерали, които са нужни за здравето на костите. Високите нива на фосфор, заедно със завидното количество протеин в лимеца, правят тази зърнена култура много важна за развитието и растежа на нови тъкани, кръвоносни съдове, мускули, кости и органи.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Еманципацията на жените доведе до загуба на тайнствеността и мистерията на жената.

Грейс Кели

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама