5 изненадващи причини да си взимате студен душ сутрин


5 изненадващи причини да си взимате студен душ сутрин
Снимка: iStock/Guliver

Няма нищо по-прекрасно от горещ душ след натоварен ден, с който да изчистите цялата мръсотия и да се отървете от стреса. Но се оказва, че студеният сутрешен душ всъщност има много ползи за здравето ни и определено не трябва да го подценяваме.

1. По-добре от кофеин

Нали знаете как топлата вана ви приспива? Студеният душ буквално прави обратното. Това е така, тъй като температурният шок засилва ритъма на сърцето, което от своя страна стимулира кръвообръщението. Няма нужда всяка сутрин да се къпете изцяло с ледена вода, просто накрая пуснете само студената за няколко минути, за да се възползвате от желания ефект.

2. Може да отслабнете

Когато ви е студено, кафявата мазнина (Изгаряща мазнините мазнина, която прави хората по-стройни. Регулира топлината на тяло, нарича се кафява, защото има митохондрии и истинско кръвоснабдяване) се активира и гори калории, които поддържат тялото ви топло. Колко точно калории? Не е напълно ясно, но според едно скандинавско проучване, излагането на студени температури увеличава метаболитната скорост на кафявата мазнина 15 пъти, което може да ви помогне да свалите 4 килограма за една година.

3. Вашата коса и кожа ще са ви благодарни

Макар че повечето обичаме да си взимаме горещ душ, той не се отразява добре върху косата и кожата ни, тъй като ги изсушава. Студената вода от своя страна намалява зачервяването, подуването, затваря порите и ни поддържа хидратирани. 

4. Може да се почувствате по-щастливи

Звучи странно, тъй като щастие не е първото нещо, което ви идва на ум, когато си помислите за къпане с ледена вода, но проучване, публикувано в Medical Hypotheses, е открило, че взимането на 2-3-минутни душове (около 20 градуса) в продължение на повече от 2 седмици е подобрило настроението на участниците. Учените дори са на мнение, че студените душове могат да се използват за лечение на депресия.

5. Може да подобри имунната ви система

Мислите, че да се изкъпете с ледена вода може да ви разболее, но проучване от Virginia Commonwealth University всъщност е открило, че студените душове увеличават броя на белите кръвни клетки, които се борят с болестите. Друго немско изследване е установило, че хората, които се къпят по 2 минути със студена вода настиват по-рядко, отколкото тези, които се къпят само с гореща вода. 


 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Еманципацията на жените доведе до загуба на тайнствеността и мистерията на жената.

Грейс Кели

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама