5 минути разходка на всеки час предпазва от обездвижване


5 минути разходка на всеки час предпазва от обездвижване
Снимка: iStock/Guliver

Петминутна разходка на всеки час напълно неутрализира отрицателните последствия от заседналия начин на живот, доказаха чрез експеримент американски учени.

„Немалко е писано как заседналият начин на живот води до хронични заболявания, а разходките и изобщо двигателната активност поддържат в тонус сърдечно-съдовата система, но досега почти нямаше експериментални доказателства в потвърждение на този факт. Нашето изследване показа, че дългото седене поразява клетъчния слой, който покрива вътрешните стени на кръвоносните и лимфните съдове, както и на сърцето. Кратките прекъсвания за раздвижване възстановяват нормалното състояние и функции на този слой.“ - разказва д-р Саураб Тосар (водещ член на изследователския екип, Университет Блумингтън, Индиана)

Дългото седене, типично по време на работа, води до отслабване на мускулния тонус и влошава мускулните съкращения, намаля изпомпваната от сърцето кръв. В резултат на това тя се застоява в долните крайници и започва да намаля еластичността на кръвоносните съдове.

Здрави мъже на възраст 20-35 години са били подложени на два теста. При първия седели 3 часа като на всеки час учените проверявали състоянието на бедрените артерии. Във втория тест мъжете прекарали същия този период в седнало положение, но след всеки 55 минути седене вървели за по 5 минути на пътека с нормална скорост от 3,2 км/ч. Така учените установяват, че функционалността на артериите спада с 50% още след 1 час седене, но петминутни прекъсвания за ходене напълно отстраняват това.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Тъгата е ремонтът на душата. Понякога трябва да се сринеш до основи, за да се изградиш отново.

М. Авелок

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама