Костният бульон си заслужава мястото в уелнес средите с основание. Приготвен чрез варене на животински кости, костен мозък и съединителна тъкан в продължение на часове, той извлича колаген, аминокиселини и минерали в смилаема форма. Прочетете, за да научите повече за ползите му.
Подобрява здравето на червата
Костният бульон има потенциални свойства за заздравяване на червата и против диария. Лигавицата на стомашно-чревния ни тракт (GI) изтънява с времето. Има някои доказателства, че засилването на производството на колаген помага за възстановяването на тази лигавица. А проучване, проведено през 2021 г. без хора, установи, че поради своите противовъзпалителни свойства, костният бульон може да намали щетите, нанесени на червата от улцерозен колит.
Още: Важно е да ги знаете: 4 големи ползи от яденето на риба
Намалява болките в ставите
Както много от нас знаят, с напредване на възрастта ставите ни губят еластичност, което води до проблеми като остеоартрит. Увеличаването на колагена - един от основните протеини в телата ни - може да помогне за намаляване на болките в ставите, като защитава сухожилията и връзките. Когато костният бульон се готви, колагенът в костите на животните се разгражда, за да създаде желатин. Той съдържа аминокиселини, които също могат да поддържат здравето на ставите.
Поддържа здрави кости и мускули
Колагенът е един от основните компоненти както на костите, така и на мускулите ни. Така че, когато губим колаген, както костите, така и мускулите ни могат да отслабнат, което повишава риска от остеопороза и саркопения. Богатият на колаген костен бульон е и добър източник на аминокиселини, които лесно се абсорбират в бульона и могат да помогнат за изграждането на тъкани, мускули и кости.
В костния бульон присъстват и електролити като калций, калий, натрий и магнезий, които помагат за регулиране на нервната и мускулната функция и дори предотвратяват крампи.
Още: С напредване на възрастта: 6 основни витамина, от които имате нужда
Намалява стреса
Колагенът съдържа аминокиселина, наречена глицин, която помага за потискане на стреса, подобряване на умствената яснота и насърчаване на съня. Също така - нека бъдем реалисти - топлите напитки са успокояващи, независимо от съдържанието им на глицин.
Подпомага здравата кожа
Колагенът отдавна се рекламира като естествен начин за подобряване на еластичността на кожата, като по този начин намалява признаците на стареене като бръчки и отпусната кожа.
Рецепта за костен бульон:
Съставки:
4 литра вода
2 супени лъжици ябълков оцет
1-2 кг животински кости
Сол и черен пипер, на вкус
Начин на приготвяне:
Поставете всички съставки в голяма тенджера или мултикукър. Оставете да заври. Намалете котлона, така че да къкри и гответе 12 часа. Колкото по-дълго се готви, толкова по-вкусно и по-питателно ще бъде. Оставете бульона да изстине. Прецедете го в голям съд и изхвърлете твърдите вещества.
