5 неща, които трябва да знаете за яйчниците си


5  неща, които трябва да знаете за яйчниците си
Снимка: iStock/Guliver

Може да не мислите много за яйчниците си, освен ако не се опитвате да забременеете, но дори да не им отделяте голямо внимание тези органи с размерите на орехи всъщност играят голяма роля в ежедневния ни живот. 

От биологическа гледна точка ние сме на Земята, за да направим повече от нас, което правите яйчниците един от най-важните ни органи. Затова ви предлагаме 5 неща, които със сигурност трябва да знаете за тях.

1. Те произвеждат важни хормони

Вашите яйчници секретират естроген и прогестерон. Тези два хормона са отговорни за развитието на женското тяло по време на пубертета (помислете за растежа на гърдите, менструалния ви цикъл и разширяването на бедрата). Естрогенът и прогестеронът също подготвят матката за зачеване и непроизвеждането на достатъчно от тях може да доведе до проблеми при зачеването. Освен това яйчниците са виновни за производството на тестостерон в тялото (макар и в по-малки количества, отколкото естроген), което е важно за нашето сексуално желание.

2. Те си променят размера

Подобно на много от вашите органи, яйчниците нямат постоянен размер, те всъщност се променят много по време на цикъла ви и през живота ви. Всеки месец размерът на яйчниците (които обикновено са около 3-5 сантиметра в дължина) ще варира, отделяйки яйцеклетка. С овулацията и вероятното образуване на малка киста, която идва с нея, яйчникът може да порасте малко на размер. Но това е само временно. Тези малки промени спират, когато настъпи менопауза. 

3. Те се влияят от стреса

Овулацията определено се влияе от стреса. Когато тялото ви е под много сериозно напрежение, като загубата на значително тегло или тежка раздяла, вашите яйчници спират да произвеждат яйца. Това просто е естествен начин за предотвратяване на забременяване по време на стресови периоди.

4. Те могат да са причината за появата на акне

Тъй като яйчниците играят голяма роля в хормоналния ви баланс, те могат да са причината за някои кожни проблеми. При някои състояния на поликистозни яйчници, хормоналният баланс на естроген, прогестерон и тестостерон става изключително променлив. Могат да се забележат симптоми на свръх производство на тестостерон като акне, окосмяване на типично мъжки места и рязка промяна в теглото. Вашият доктор може да ви назначи лекарства, които да ви помогнат да ги вкарате в норма.

5. Те обичат противозачатъчни

Противозачатъчните могат значително да намалят риска за развитие на рак на яйчниците, според American Cancer Society. Хапчето дори играе значителна роля в намаляването на риска при жени, които носят BRCA1 или BRCA2 генни мутации. 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Ако винаги се опитваш да бъдеш нормален, никога няма да разбереш колко невероятен можеш да си.

Мая Анджелоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама