5 правила за предпазване от предаване на болести чрез храните


5 правила за предпазване от предаване на болести чрез храните
Снимка: iStock

Всяка година около 600 милиона души или почти всеки десети жител на планетата, са засегнати от заболяване, свързано с храна, което може да варира от диария до злокачествено заболяване и дори до смърт, сочат данни на Белградския градски институт за обществено здраве.

Когато става въпрос за заболявания, причинени от храна, децата под петгодишна възраст са особено засегнати и носят 40% от бремето от хранителни заболявания, като всяка година в световен мащаб умират 125 000 души.

Смята се, че над 200 болести могат да се предават чрез храната.

Освен че застрашават здравето, заболяванията, причинени от храни, водят и до материални разходи. Организацията на обединените нации изчислява, че опасната храна струва на бедните и средно развитите страни 95 милиарда долара годишно, като се вземат предвид щетите върху производителността, нанесени от болести, причинени от храни.

Добрата новина обаче е, че повечето заболявания, причинени от храна, могат да бъдат предотвратени.

Важно е да се подчертае важността на спазването на 5 ключови принципа при безопасното боравене с храни: поддържане на лична хигиена и чистота на работната среда, разделяне на сурова и готвена храна, старателна термична обработка на храната, съхраняване на храната на безопасна температура (<5 °C или > 60 °C) и правилно използване на водата при работа с храна (готвене, миене), посочват експертите от Градския институт по обществено здраве.

Безопасността на храните е въпрос на хранително-вкусовата промишленост, т.е. всички участници в системата за продоволствена сигурност, законодатели, инспекции и други лица, вземащи решения, но и всеки гражданин, тъй като е част от една по-широка картина, която включва здравето на индивида и общността и благосъстоянието на околната среда в контекста устойчивото развитие.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не избирай този, когото светът смята за красив. Избери този, който прави света ти красив.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама