5 странични ефекта от консумацията на сурово цвекло


5 странични ефекта от консумацията на сурово цвекло
Снимка: iStock

Консумацията на сурово цвекло обикновено е безопасна, когато се консумира умерено, въпреки че може да причини газове и подуване на корема при някои хора или да оцвети урината и изпражненията ви в розов или червеникав цвят. Други, по-сериозни усложнения могат да се развият, ако консумирате големи количества цвекло, включително камъни в бъбреците, подагра и внезапно понижаване на кръвното налягане.

1. Червена урина и изпражнения

Бетурията е безвредно, временно обезцветяване на урината и изпражненията до розов или червеникав цвят след консумация на цвекло. Това се случва, когато пигмент в цвеклото, наречен беталаин, не е напълно разграден в храносмилателния тракт, което води до отделяне на излишното количество с урината и изпражненията. Не всеки, който яде цвекло, изпитва беетурия. Някои фактори могат да увеличат риска, като нарушат нормалното разграждане на беталаин, включително:

  • Висока стомашна киселинност.
  • Нарушения на малабсорбцията, като цьолиакия или болест на Крон.
  • Дефицит на желязо.
  • Консумация на храни, богати на оксалат, като спанак, соя и шоколад.

Макар и напълно безвредна, бетурията може да причини дискомфорт, като лесно се обърка с кръв в урината (хематурия) или кръв в изпражненията (хематохезия).

Още: 4 причини бременните жени да ядат червено цвекло

2. Храносмилателни проблеми

Цвеклото съдържа високи концентрации на късоверижни въглехидрати, известни като FODMAP (ферментиращи олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли). Тези въглехидрати се усвояват слабо и се ферментират от микроби в дебелото черво, което води до симптоми като:

  • Газове
  • Подуване на корема
  • Коремни болки или спазми
  • Гадене
  • Диария или запек

Цвеклото е особено богато на FODMAP, известни като фруктани. Хората нямат необходимите ензими за разграждане на тези съединения, което позволява на повече от тях да преминат в дебелото черво несмилаеми.

Още: Не пийте лекарства, яжте червено цвекло: 8 болести, които лекува

3. Ниско кръвно налягане

Хората понякога консумират цвекло като допълнителна терапия за високо кръвно налягане (хипертония). Цвеклото е богато на нитрати, които тялото преобразува в азотен оксид. Азотният оксид, от своя страна, предизвиква вазодилатация (разширяване на кръвоносните съдове), което увеличава кръвния поток и помага за понижаване на кръвното налягане.

Ако се консумира в прекомерни количества, цвеклото може да причини прекомерна вазодилатация, което води до внезапно понижаване на кръвното налягане (хипотония). Това е особено вярно при по-възрастни хора.

  • Симптомите на хипотония включват:
  • Замаяност или световъртеж
  • Слабост или умора
  • Главоболие
  • Гадене
  • Замъглено зрение

Ако имате предшестваща хипотония, не е задължително да избягвате ползите за здравето от цвеклото. Вместо това консумирайте по-малки количества и следете кръвното си налягане, за да сте сигурни, че оставате в безопасни нива.

4. Камъни в бъбреците

В допълнение към нитратите и FODMAP, цвеклото е богат източник на естествено срещащо се съединение, наречено оксалат. Цвеклото съдържа приблизително 76 милиграма (мг) оксалат на половин чаша.

За повечето здрави хора, хранителният оксалат не е проблем. Въпреки това, за хора, предразположени към камъни в бъбреците, прекомерната консумация на цвекло може да доведе до кристализация на оксалат и образуване на оксалатни камъни.

Ако имате анамнеза за камъни в бъбреците, ограничете приема на оксалат до не повече от 40 до 50 мг на ден. Проучванията показват, че дори увеличение от 5 мг може да увеличи риска от камъни в бъбреците два пъти.

Още: Зеленчукът, който е ключът към дълголетието

5. Увреждане на бъбреците

Като кореноплоден зеленчук, цвеклото може да натрупва тежки метали като кадмий, олово и живак, ако се отглежда в замърсена с метали почва. В Северна Америка рискът от замърсяване с метали е най-голям около промишлени предприятия и мини, както и в градските градини в по-бедните общности.

Проучванията показват, че цвеклото, до морковите, има най-високи количества тежки метали сред зеленчуците. Ако се консумира в големи количества и/или за дълъг период, тези замърсени зеленчуци могат да доведат до симптоми и усложнения от отравяне с метали.

Примерите включват:

Отравяне с кадмий може да доведе до тежка анемия, камъни в бъбреците, бъбречна недостатъчност и костни заболявания като остеопороза.

Отравяне с олово може да доведе до анемия, неврологични симптоми (като главоболие, промени в настроението, проблеми със зрението и гърчове) и бъбречна недостатъчност.

Отравяне с живак може също да доведе до увреждане на бъбреците, бъбречна недостатъчност и неврологични симптоми.

За да избегнете замърсени с метали храни, обелете и измийте продуктите старателно и избирайте органични продукти, когато е възможно.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

В действителност там, където не достигат разумните доводи, ги заменят с викове.

Леонардо да Винчи

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички