5 странични ефекта от пиенето на чаша вино всеки ден


5 странични ефекта от пиенето на чаша вино всеки ден
Снимка: iStock

Дори учените не са единодушни по въпроса дали е вредно или полезно да се пие по една чаша вино всеки ден.

Но ето 5-те най-очевидни странични ефекта, свързани с този навик.

1. Наддаване на тегло

Прекомерният прием на калории от всякакъв вид, било то от протеини, въглехидрати, от мазнини или от алкохол, може да доведе до наддаване на тегло. Докато въглехидратите и протеините съдържат 4 калории на грам, то в алкохола калориите са 7, а в мазнините - 9. Освен това алкохолът често се комбинира с други висококалорични съставки. Газирани напитки, сок, сироп - това са само част от напитките, които се консумират с алкохола. 

 

2. Хормонални смущения

Ако човек консумира голямо количество вино ежедневно, рисковете от смущения в имунната, нервната, ендокринната и хормоналната система са високи. Тези нарушения могат да имат сериозни последици за тялото. Тъй като хормоните са ключови за функциите в толкова много телесни системи, хормоналният дисбаланс може да засегне репродуктивната функция, психическото здраве, имунната функция и др.

3. Нарушения на съня

Постоянната и продължителна употреба на вино може да доведе до влошаване на качеството на съня. Алкохолът забавя мозъчната дейност. Той действа като депресант и кара хората да се чувстват сънливи и отпуснати. 

Консумацията на алкохол може да помогне на някои хора да се наспят по-бързо и по-добре, но ако се консумира в излишък, е възможно да доведе до нарушения в съня. Излишъкът от алкохол дехидратира тялото, а самият той се усвоява от организма цяла нощ. Това от своя страна може да доведе до нарушения на съня или дори до безсъние. 

4. Последствия върху здравето на сърцето

Виното влияе върху здравето на сърцето. Някои проучвания показват, че умерената консумация на вино е свързана с намален риск от коронарна болест на сърцето (ИБС), други твърдят, че ежедневната консумация на големи количества алкохол може да доведе до алкохолна кардиомиопатия - състояние, което води до отслабване на сърдечния мускул. 

5. Влошаване здравето на черния дроб

Черният дроб е отговорен за метаболизма на хранителните вещества в тялото, както и за тяхното разграждане до по-прости и по-лесно смилаеми вещества. Освен това този орган помага на тялото да преработи алкохола, превръщайки го в по-малко вреден токсин. Но излишъкът от алкохол може в крайна сметка да увреди самия черен дроб и да доведе до заболявания като стеатоза, алкохолен хепатит и цироза. Всички те пречат на черния дроб да функционира правилно. 

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества консултацията със специалист!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не приемайте себе си твърде сериозно. Знайте кога да се присмеете на себе си.

Холи Бери

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама