5-те най-важни хормона в женското тяло


5-те най-важни хормона в женското тяло
Снимка: Thinkstock/Guliver

Имате променливо настроение, постоянно ви се хапва сладко, чувствате се подути, излизат ви пъпки, макар отдавна да не сте на 15 години... Надали съществува жена, която да не е запозната с тези състояния. Истината е, че за тях изцяло отговарят хормоните в женското тяло. Когато те са в излишък или недостиг, организмът се опитва да ви даде знак по някакъв начин. А ето кои са най-важните хормони за нежния пол и как да разпознаете техните сигнали.

Естроген

Естрогенът е най-известният женски полов хормон, който се произвежда в яйчниците. Той в буквалния смисъл създава жената. Именно благодарение на него фигурата, а и характерът придобиват типично женски черти. Най-лесният начин да разпознаете дали имате излишък на естроген, е качването на килограми в областта на бедрата и дупето.

Прекомерното му съдържание в организма може да доведе до миома на матката. От друга страна, недостигът му предизвиква сухота на лигавицата на влагалището, което на свой ред води до болка, парене и кървене по време на полов акт.

Прогестерон

Прогестеронът е един от най-важните хормони, отговорни за месечния цикъл, овулацията и за нормалното протичане на бременността. Ако той не е в референтни граници, нито едно от тези неща не може да се осъществи без лекарска намеса. Количеството прогестерон зависи от това в кой ден на менструалния цикъл яйчникът отделя годна за оплождане яйцеклетка.

Дефицитът на този хормон най-често води до нередовна и болезнена менструация, главоболие, нервност и проблемно забременяване. Добрата новина е, че ниските нива на прогестерон се повлияват от лекарства само за няколко месеца.

Тироксин

Тироксинът се синтезира в щитовидната жлеза, регулира скоростта на обмяната на веществата и мисленето, тоест влияе силно върху теглото и мисловните процеси. Нормалното количество тироксин придава стройност на тялото и гладкост на кожата. Недостигът му води до затлъстяване, вялост и сънливост, слаба памет и недостатъчна концентрация на вниманието, а излишъкът до прекомерна загуба на тегло, сърцебиене и проблеми със съня.

Инсулин

Инсулинът често бива подценяван, при това съвсем неправомерно. Неговата функция е да разгражда така любимите на всички жени въглехидрати и да „изпраща“ получената от тях глюкоза в кръвта. Когато в организма постъпват повече въглехидрати, отколкото инсулинът е способен да преработи, излишната глюкоза започва да влияе негативно върху клетките и кръвоносните съдове и така започва образуването на диабет.

Окситоцин

Сигурни сме, че е имало моменти, в които изпитвате прилив на любов и желание за грижа към любимите хора. Точно за това състояние е виновен окситоцинът, известен още като „хормон на грижовността“. Окситоцинът постъпва в огромни количества в кръвта след раждане заради свиването на матката. Той създава и стремежът към закрила и грижа за новороденото. Когато е в твърде малки количества, организмът е склонен към депресивни и раздразнителни състояния.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Ако се провалите с отглеждането на децата си, нищо друго няма значение.

Джаки Кенеди

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама