5 важни храни за женското здраве


5 важни храни за женското здраве
Снимка: iStock/Guliver

Забързаният ритъм на живот и постоянният стрес не ни позволяват да си почиваме пълноценно и да се грижим по най-добрия начин за себе си. Това перманентно пренебрегване на нуждите на организма води до напълняване, влошаване на състоянието на кожата, ноктите и косата. Предлагаме ви да започнете своето възстановяване, включвайки тези 5 храни в ежедневното си меню.

Зеле

Учените са доказали, че редовната консумация на кръстоцветни (зеле – бяло, цветно зеле, броколи) многократно намалява риска от рак на гърдата. Освен това, зелето перфектно изчиства тялото от токсини.

Сусам

Диетолозите препоръчват на жените над 40 г. да включват сусам в менюто си. Той е богат на фитоестрогени, а освен това съдържа етерични масла, които са богати на антиоксиданти (семазинол и семазол) и полиненаситени мастни киселини.

Извара

Изварата е не само ценен източник на протеин, но е полезна и за предотвратяване на атеросклероза, поради съдържанието на холин и метионин.

Ленено семе

Лененото семе е истински склад на витамини. То помага за нормализиране на храносмилането и стабилизира нивата на кръвната захар, спомага за намаляване на холестерола и липопротеините с ниска плътност.

Варива

Леща, боб, соя – няма значение какво изберете, важното е да ги консумирате! Изофлавоните, съдържащи се в тези продукти, намаляват риска от рак на шийката на матката при предменопаузата.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Всеки мъж сам си поставя "оценка", избирайки жената до себе си. Някой избират шестицата, други се оценяват за среден.

Камен Донев

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама