5 здравословни проблема, които издават очите ни


5 здравословни проблема, които издават очите ни
Снимка: iStock/Guliver

От време на време всеки изпитва неприятно усещане в очите си. В повечето случаи добрата почивка и сън са достатъчни, за да се справим с некомфорта. Понякога обаче има знаци, които не трябва да игнорираме.

1. Бели петна в роговицата на окото

Това е сравнително често срещан проблем сред хората, които носят контактни лещи и може да е признак на инфекция на роговицата. Дори малките наранявания на очите, предизвикани от носенето на контактни лещи, може да доведат до такава инфекция, която да прерасне в нещо по-сериозно. Хората, които носят лещи с изтекъл срок на годност или дневни контактни лещи дълго време (включително и през нощта), са особено изложени на риск.

2. Зачервени очи

Причината за това може да е недостатъчно сън, продължителна работа или излагане на слънце или вятър. Ако очите почервеняват без специална причина, това може да е знак за болести като повишено вътреочно налягане (глаукома), високо вътречерепно налягане и диабет.

3. Сухи очи

Сухите очи причиняват дискомфорт и дразнене, като постоянното търкане уврежда деликатната кожа около тях. Най-честата причина за това е сезонна алергия. Ако сухотата е в комбинация с увеличена чувствителност към светлина, това може да означава, че страдате от синдром на Сьогрен, рядка имунна болест.

4. Жълтеникаво петно около ириса

Някои хора забелязват жълтеникаво петно около ириса, наречено пингуекула. Това е признак на стареене на конюнктивата и се среща главно при възрастни хора. Развитието на заболяването се провокира и от ултравиолетовите лъчи, така че най-често се появява при хора, които прекарват много време на слънце. Това може да се сравни с мазол върху кожата. Тези петна също се забелязват при системно възпаление от вятър, прах и дим. Пингуекулата няма негативен ефект върху зрението.

5. Сълзи без причина

Звучи парадоксално, но неволните сълзи всъщност може да са знак за сухота. По този начин очите се опитват да се справят с липсата на влага. Това често се среща при хора, които прекарват много време пред телевизора или компютъра.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не се бойче, че ще ви стъпчат - стъпканата трева се превръща в пътека.

Блага Димитрова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама