6 храни, които ендокринолозите никога не ядат


6 храни, които ендокринолозите никога не ядат
Снимка: iStock

Щитовидната жлеза е много важен и изключително чувствителен орган от нашето тяло. Всеки на пръв поглед незначителен фактор може да наруши нейната работа - включително и недохранването.

Ако имате предразположеност към заболяване на щитовидната жлеза или просто се притеснявате за нейното здраве, трябва да откажете от продуктите по-долу - или поне да ги ядете по-рядко. Това са храните, които ендокринолозите отдавна са изключили от менюто си, защото знаят много добре, че те вредят на здравето на щитовидната жлеза.

1. Водорасли и морски дарове

Морските водорасли съдържат много йод, всъщност те са най-богатият на този вещества продукт. 

Лекар: Тези храни ще ви помогнат да отслабнете бързо, ако сте над 40 години

При някои заболявания на щитовидната жлеза ендокринолозите директно забраняват на пациентите да консумират морски дарове, риба и други храни, богати на йод. Но дори ако всичко е наред с щитовидната жлеза, все пак трябва да внимавате: прекомерната консумация на храни с високо съдържание на йод може да доведат до дисбаланс.

2. Различни видове зеле

Бялото зеле, броколите, карфиолът са здравословни и вкусни зеленчуци. Но за съжаление те също може да нарушат естествения баланс на йод и да повлияят на способността на щитовидната жлеза да абсорбира това важно вещество. Има обаче добра новина: само суровото зеле е опасно за щитовидната жлеза, в преработен вид този зеленчук е напълно безопасен.

3. Соя

На първо място, соята и продуктите, които я съдържат, трябва да се избягват от хора, приемащи хормонални препарати за щитовидната жлеза. Проучванията показват, че в рамките на първия час след консумация на соя усвояването на хормоните практически спира. 

 

4. Храни, съдържащи глутен

Няколко проучвания вече потвърждават пряка връзка между цьолиакия и някои заболявания на щитовидната жлеза, като Хашимото. Същите изследвания потвърждават, че пациентите, преминали на безглутенова диета, са подобрили състоянието си. 

5. Някои видове риба

Риба тон, скумрия, риба меч - по-добре е да откажете тези видове риба. Факт е, че те са с високо съдържание на живак, който е подобен по химичен състав на йода и следователно се абсорбира активно от щитовидната жлеза.

6. Захар

Ако имате здравословни проблеми с щитовидната жлеза, трябва да ограничите приема на захар. По правило нарушенията на щитовидната жлеза ни правят по-уязвими към диабет, а захарта е допълнителен фактор, който може да увеличи риска от това заболяване.

Няколко двойки храни, които се допълват много добре

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества консултацията със специалист!

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Стой далеч от сивите хора. Обичат да крадат цветовете ни!

Дейвид Сант

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама