6 храни, които нашите бъбреци обичат


6 храни, които нашите бъбреци обичат
Снимка: iStock

Бъбреците изпълняват важна функция в нашето тяло. Те участват в процесите за пречистването му от токсини и премахване на излишната течност. Освен това поддържат нормално кръвното налягане и участват активно в метаболизма. 

Това са храните, които ще помогнат на бъбреците да работят като часовник.

1. Диня

Динята перфектно подобрява работата на бъбреците. Малко познат продукт е маслото от семена на диня. То предотвратява образуването на камъни в бъбреците. Също така е отличен дресинг за салати. 

2. Тиква

Тиквата е друг страхотен продукт, който ни е на разположение през цялата година, за разлика от дините. Тя пречиства бъбреците и пикочния мехур, полезна е за простатата и панкреаса. Може да се консумира сурова или печена. Също така не забравяйте и за ползите от тиквените семки.

3. Грозде

Гроздето изобилства от калий. Както е известно, за здравето на сърцето се препоръчва да се намали количеството на натрий в ежедневната диета, тоест диетичната сол, и да се увеличи количеството на калий.

Гроздето съдържа и ресвератрол - това съединение оказва положителен ефект върху тонуса на венозните стени.

Тъмното грозде е полезно за бъбреците и сърдечно-съдовата система заради съдържанието на желязо. Освен това киселините, съдържащи се в него, намаляват киселинността на урината.

4. Боровинки

Те имат бактерициден ефект и поради тази причина се използват за предотвратяване на заболявания на бъбреците и пикочните пътища. И друг интересен факт е, че сокът от боровинки помага за отстраняването на пясъка от бъбреците.

5. Магданоз, копър, лук и спанак

Тези храни съдържат не само фибри, но и аскорбинова киселина, която укрепва стените на кръвоносните съдове и намалява кървенето.

6. Морска риба

Морската риба съдържа Омега-3 и Омега-6, които са необходими за нашия мозък и нервна система. И освен това са полезни за здравето на бъбреците.  Омега-3 и Омега-6 за необходими за синтеза на витамин D3, който предпазва от депресия и остеопороза.

Но не забравяйте, че при наличие на други хронични заболявания, тези продукти могат да причинят вреда, а не полза. Затова винаги се консултирайте с лекар преди да въведете промени в диетата си!

Важно: Статията е с информативна цел и не замества консултацията със специалист!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Преминала съм през всичко разновидности на ада. Но никога не позволих това да ме сломи. Никога!

Тина Търнър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама