6 неща, които не трябва да правите при цистит


6 неща, които не трябва да правите при цистит
Снимка: iStock/Guliver

Ако някога сте изпитвали уринарна инфекция, много добре знаете колко е неприятно. Инфекцията се случва, когато бактерия, най-често ешерихия коли, се промъкне в пикочния ви мехур през уретрата, размножи се, причинявайки подуване на лигавицата на пикочните пътища. Това причинява симптоми като често уриниране, парене при пишкане, болка в тази и други. Затова е много важно да се избягват някой дейности, за да може да се излекувате напълно и да се отървете от бактериите, без да усложнявате състоянието си.

Ето и 6 неща, които със сигурност трябва да избягвате, когато имате уринарна инфекция.

1. Не отлагайте посещението при доктора

Когато се появат първите симптоми на уринарна инфекция, опитвайки се да се излекувате сами, само ще дадете време на инфекцията да се разпространи по-бързо. Колкото повече отлагате да посетите доктор, толкова повече се поставяте в риск от сериозни здравословни усложнения. Ако чакате прекалено много, преди да започнете подходящо лечение, това може да позволи на инфекцията да прогресира от проста инфекция на пикочния мехур, лекувана за три дни с перорални антибиотици, до бъбречна инфекция, изискваща интравенозни антибиотици.

2. Не спирайте да взимате предписаните ви лекарства

Когато докторът ви каже, че трябва да приемате антибиотици за 3,7 или 10 дена, той не го казва просто така. Много изследвания са установили колко точно време отнема на един антибиотик да бъде в тялото ви, за да може напълно да елиминира инфекцията. Макар че може би ще се почувствате по-добре след няколко дена на лечение, това не означава, че лекарствата са си свършили работата. Ако прекалено рано спрете лечението си, само изграждате бактериална защита срещу лекарствата, правейки антибиотиците безполезни, което ще ви навлече по-сериозни проблеми.

3. Не пренебрегвайте пиенето на вода

Честото посещение на тоалетната може да ви накара да се замислите дали да посегнете отново към чашата с вода, но лишаването на тялото ви от тази важна течност създава уютна вътрешна среда, където инфекцията може да се разпространи. Все едно се опитвате да измиете чаша, от която сте пили доматен сок. Ако просто се опитате да я избършете без вода, не може да сте сигурни, че сте изчистили всичко. Когато не пиете достатъчно вода, това може да попречи на лекарствата ви да отидат до мястото, където трябва. Антибиотиците трябва лесно да достигнат до бъбреците и пикочния мехур.

4. Не консумирайте нищо, което влошава симптомите ви

Само защото трябва да консумирате повече течности, това не означава, че е добра идея да пиете всичко. Докторите препоръчват да избягвате храни и напитки, които са познати с това, че дразнят пикочните пътища, сред които са кафе, алкохол, сода, кисели плодове, пикантни храни и изкуствени подсладители.

5. Не задържайте урината си

Да ходите през 15 минути до тоалетната не е най-приятното нещо, но ако ви се пишка и вместо това стискате, може да причините неприятни последици на уринарния си тракт. Когато задържате урината си, вие също така не позволявате на бактериите, които плуват в пикочния ви мехур, да излязат, точно обратното на това, което искате.

6. Избягвайте секс

Говорейки за секс, да го правите, докато имате уринарна инфекция, не е най-доброто нещо. Повечето жени, които имат цистит, избягват сексуални контакти, тъй като не се чувстват достатъчно комфортно. Освен това теоретично може да вкарате бактериите от вагината обратно в пикочния мехур, причинявайки нова инфекция. Най-добре е да избягвате сексуални дейности, за да може напълно да се възстановите.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Защото в крайна сметка човек се познава по това как обича. Не друго, а любовта определя нашата същност.

Уилям Кофин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама