6 уж здравословни храни

  • 6 уж здравословни храни
    Дата: Снимки: iStock/Guliver
Дата: 28.11.2019 Снимки: iStock/Guliver
Iwoman.bg

Готовите зърнени закуски са идеално начало на деня. Между другото, те са пълни със захар, а някои и с голямо количество мазнини. Ето 6 храни, които всъщност е по-добре да избягвате.

Зърнени храни

Мюслито е здравословно, твърдят експертите. И това е вярно, но само ако смесите овесени ядки с плодове и ядки. Това, което се продава в супермаркетите, в голяма част от случаите е калорийна бомба. Ето един пример: в 100 гр готово мюсли се съдържат 24 гр захар и 16 гр мазнини. Освен това по отношение на енергийния баланс разликата с блокче шоколад е едва 450 калории.

Изкуствено обезмаслени продукти

Естественото съдържание на мазнини в някои храни, особено в млечните продукти, има своето значение. Това гарантира добрия им вкус. Освен това подпомага усвояването на определени витамини от организма. Това, което е вкусно, носи удоволствие и засища за по-дълго време. Ако мазнините бъдат отстранени изкуствено, ще получим безцветен и неестествен продукт. За да се справят с това, производителите добавят много захар, а понякога и изкуствени аромати, за да се притъпи този неприятен вкус след обезмасляването. Организмът, обаче, е доста умен и се чувства излъган от подобна измама. Резултатът е усещането за глад.

Енергийни и протеинови блокчета

Те обещават незабавна енергия или прием на голямо количество протеин. Специално спортистите вярват, че си помагат с такива блокчета. Това всъщност не е така и можете да го разберете от списъка на съставките. Често в тях присъстват глицерин, заместители на захарта като малититол (Е 965), но основният проблем е палмовото масло. Такъв високо преработен и следователно лишен от своите естествени съставки продукт не може да бъде здравословен. По-добре изяжте лъжица фъстъчено масло с банан - дава три пъти повече енергия.

Напитки за спортисти

Ако се занимавате със спорт, приемането на течности е изключително важно. Има голямо разнообразие от различни "спортни" напитки. Наред с други неща, те рекламират компенсиране на отделените при потене минерали, като в добавка дават допълнително енергия. Крещящите цветове, в които се предлагат, би трябвало да ви направят предпазливи. Най-добре е по време на спорт да пиете чиста вода или ябълков сок. Професионален съвет за спортисти, които се потят много – в бутилката с вода добавете две щипки сол.

Готови смутита

Смутитата твърдо са възприети като "супер здравословни". Някои от готовите, особено тези с по-ниска цена, са истински калорийни бомби. Препоръчаният дневен лимит от 25 гр в шишенце, в което калориите са с 250 повече, бързо бива надхвърлен. Няколко минути, след като сте го погълнали, кръвната захар рязко се повишава. Смутитата са здравословни само тогава, когато си ги направите вие и в тях се съдържат плодове и много зелени листни зеленчуци.

Веган колбаси

Веганските колбаси на базата на соя или пшеничен глутен са хит. Веганите има какво да хвърлят на скарата. Но през 2016 г. фондация "Екотест" провери каква е хранителната стойност на тези продукти. Резултатът беше категоричен – лоша! В продуктите са открити твърде голямо количество сол, вкусови подобрители, генномодифицирана соя, дори остатъци от минерално масло. В глутена, чийто вкус е най-близък до този на месото, липсва основната аминокиселина лизин, което го прави по-малко хранително от соята, млечните продукти или яйцата.

Източник: БГНЕС

 

-------------------------------


#ОстаниВкъщи, бъди отговорен!

iWoman e с теб!

Всичко ново за коронавируса - ТУК!

Instagram

Етикети:

Общо коментари | 0  Напиши коментар
Твоят коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
Всички полета са задължителни.
Коментарите подлежат на коментар.