7 грешки в отслабването, които трябва да спрете да правите сега


7 грешки в отслабването, които трябва да спрете да правите сега
Снимка: iStock/Guliver

Знаем какво е чувството да не харесвате какво показва кантара, когато стъпите върху него. Опитвате се да се храните здравословно и да спортувате, но не получавате желаните резултати. 

Точно както милиони хора по света, които също се борят с килограмите си, сигурно си мислите, че нещо пропускате. И може би сте прави.

Може би допускате някои грешки, които всъщност ви пречат да постигнете желаното тегло. Ето и кои са те:

1. Казвате си, че ще започнете от понеделник

Това е много често срещана грешка, която милиони правят всяка седмица. По този начин само ще се отдалечавате от целта си, тъй като ще влезете в един постоянен кръговрат на "някой ден".

Защо ви пречи да отслабнете? Защото всичкото преяждане и нездравословни навици, които водите преди понеделник, са всъщност вашият начин на живот. За съжаление, 2 дена здравословно хранене не са достатъчни, за да постигнете целите си и да ги задържите.

2. Чакате до Нова година

Това също е много срещана грешка, която милиони пълни хора правят всеки сезон. Знаем колко лесно се качват килограми покрай празниците заради отрупаните маси и залежаването. Не трябва да чакате да настъпи 1-ви януари, за да започнете да отслабвате, нито пък определена друга дата. Защо не започнете още от днес? Спрете да отлагате да се погрижите за здравето си.

3. Ядете, когато не сте гладни

Когато слагате храна в устата си, когато стомахът ви не е празен, тялото ви няма друг избор освен да складира допълнителната храна като мазнина.

Защо? Представете си, че се опитате да заредите бензин, когато резервоарът е пълен. Как ще сложите бензин в колата си?

Вашето превозно средство на тази Земя (вашето тяло) няма нужда от гориво, когато вече е пълно. Храната е гориво. И когато се храните, само когато сте физически гладни, тялото ви ще функционира пълноценно и няма да складира мазнини.

4. Опитвате се да бъдете перфектни

Сигурно сте чували: "Прогрес, а не перфектност", нали? Това е истина, когато става въпрос за отслабване и поддържане на постигнатите резултати. Макар че е важно да не спирате да се движите към идеалното си тегло, това, че сте хапнали нещо нездравословно или сте пропуснали тренировка, не трябва да ви хвърля в отчаяние, че сте провалили всичко. Просто се върнете на правилната пътека. 

5. Очаквате да свалите 10 килограма за 10 дена (или нещо друго налудничаво, в което се опитват да ви убедят рекламите)

Дори да минете само на течна диета, е много трудно една жена да отслабне с толкова много за такъв кратък период. По този начин само ще шокирате тялото си и всъщност няма да свалите мазнините, които искате. Това е една от причините толкова много хора да изпитват след това йо-йо ефект.

6. Казвате си, че може да се справите сами

Когато се борите с емоционално хранен, системно преяждане, пристрастеност към храна, ниско самочувствие, нощно ядене и продължавате да си казвате "Ще се справя сама", как точно си помагате?

Много хора имат сериозни проблеми с храненето и имат нужда от професионален диетолог или нутриционист, който да им помогне да се справят по-лесно и ефективно. Не е срамно да потърсите помощ, когато имате нужда.

7. Не обръщате внимание на най-важното, когато става въпрос за трайно отслабване

За да отслабнете и да продължите да имате здравословно тегло, трябва първо да промените мисленето си. Съзнанието е 92,8% от решението, когато искате да отслабнете. Вашият ум води тялото ви. Винаги. Когато вие се мислете за дебели, вашето поведение ще бъде на пълен човек. Вижте какво се крие под излишните килограми.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Когато целият свят мълчи, дори един глас става могъщ.

Малала Юсуфзай

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама