7 неща, които се случват, когато откажете захарта


7 неща, които се случват, когато откажете захарта
Снимка: iStock/Guliver

Според неотдавнашен доклад на Университета в Северна Каролина, човек поема на ден средно по 300 калории само от захар. 20% от американците поемат над 700 калории – това е цяла чаша захар. Ние поемаме захар не само от очевидни източници като торти, сладкиши и газирани напитки, но и от скрити такива като салатен дресинг, сос за спагети или кисело мляко (тук става въпрос за допълнително добавената захар, а не за тази, която се съдържа ествствено в плодовете и зеленчуците).

Добрата новина е, че повечето от нас могат да се отърват от този вреден навик без особени последствия или поне да се придържат към нормата от 6 ч.л. дневно – това са около 25 грама или 100 калории. В зависимост от степента на пристрастеност, в началото може да изпитате симптоми на абстиненция, подобна на тази при наркотична зависимост, включително безпокойство, раздразнителност и дори депресия. Но ако сте като повечето хора, може да очаквате редица благоприятни ефекти.

1. Сърцето ви ще е доволно

Рискът да умрете от сърдечно-съдови заболявания ще намалее три пъти. Защо? Добавената захар увеличава хронично нивата на инсулин, което активизира симпатиковата нервна система, повишава кръвното налягане и пулса. След няколко седмици без захар, нивата на „лошия” холестерол ще намалеят с 10%, а на триглицеридите – с до 20-30%.

2. Няма да ви трябва повече крем против акне

Сбогом, пъпки! Хроничното възпаление предизвиква акне. А захарта – ако не знаете – предизвиква възпаления. Според едно изследване, когато хора, неконсумиращи по принцип газирани напитки, започнали да пият само по едно кенче на ден в продължение на 3 седмици, нивата им на възпаление нараснали с 87%. Откажете се от газираното и други подсладени напитки и повече няма да ви се налага да давате пари за скъпи коректори.

3. Ще избегнете диабета

Консумацията на добавена захар спомага за натрупването на мастни отлагания около черния дроб . Тези депа допринасят за инсулинова резистентност и пречат на работата, извършена от панкреаса. Ако поемате 150 калории от добавена захар, рискът да развиете диабет тип 2 е 11 пъти по-висок, отколкото ако ги поемате от мазнини или протеини. Така че по-добре заменете подсладеното мюсли с шепа ядки.

4. Няма да се усмихвате насила

Нормално е да сте в лошо настроение известно време, след като спрете захарта (все пак това са храни, които свързваме с комфорта и бързия прилив на енергия). Но след това ще се чувствате по-добре от всякога. Според изследванията, жените които консумират много захар и рафинирано брашно са по-склонни към тревожност, раздразнителност и резки смени на настроението.

5. Ще спите, когато трябва

Високите нива на захарта водят до сънливост и нужда от дрямка по средата на деня. От друга страна, те освобождават хормона кортизол, който пречи на съня. Ако откажете захарта, ще бъдете по-бодри и будни през деня и ще заспивате без проблем вечерта.

6. Ще запомните името на жената на шефа  

Страдате от „мозъчна мъгла”? Захарта може да е причината. Добавената захар пречи на ученето и паметта. С течение на времето тя може сериозно да увреди комуникацията между клетките в мозъка. Така че когато се изкушите да похапнете понички преди важна среща, припомнете си, че умът ви ще бъде по-остър без тях.

7. Най-накрая ще се разделите с онези излишни 5 кг

Дори да замените част от сладките неща с други храни (например ядки), пак няма да поемате толкова допълнителни калории. Така ще можете да свалите 5 кг за 5-6 месеца. И това вече наистина е сладко!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Най-голямата болест в днешните времена е да не бъдете обичани.

Принцеса Даяна

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама