7 трика за освежаване на мозъка


7 трика за освежаване на мозъка
Снимка: Thinkstock/Guliver

Понякога успеяваме да свършим дадена задача бързо и лесно, друг път се лутаме и се бавим и сякаш не можем да измислим нищо. За това има просто обяснение - в някои случаи мозъкът ни работи по-добре, отколкото в други. До това прозрение достига доктор Джош Дейвис, ръководител на проучвания и професор в NeuroLeadership Institute. Според него не бива постоянно да изискваме от себе си максимално добро представяне - не сме машини. Вместо това той предлага да си създадем периоди от деня, в които да сме най-ползотворни. Пред Inc.com Дейвис споделя 7 трика за освежаване на мозъка и по-голяма продуктивност:

1. Яжте по-малко и по-често, избягвайте въглехидрати

Ако трябва да сте бодри следобед, вместо да си поръчате обилен обяд, по-добре изяжте половина от него сега, а другата половина - след два часа. Ако пък ядете предимно въглехидрати, те "взривяват" нивата на кръвната захар, след което настъпва рязък спад и започвате да се чувствате сънливи. Затова е добре да ги избягвате.

2. Пийте много вода

Водата е важна не само за здравето ни, но и помага да работим ползотворно. Хората са раздразнителни, когато са дехидратирани.

3. Добавете сметана в кафето

Мазнините имат лоша репутация, но стабилизират кръвната захар и ви дават нагласа за повече продуктивност. Добре е да комбинирате мазнините с кофеин, защото така ще задържите ефекта на еуфория от кофеина за няколко часа. Ако не обичате сметана, комбинирайте храна, богата на мазнини с кафето, например ядки.

4. Спрете шума, особено говоренето

Тишината създава най-продуктивната среда за повечето хора. Повечето хора не се справят добре, ако е много шумно, а най-лошо е, ако шумът е причинен от някакъв говор. Ако имате важна работа, затворете вратата, резервирайте конферентна зала и изолирайте всякакъв шум. Ако пък нямате възможност за това, помислете за шумоизолиращи слушалки.

Научете останалите ТУК!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Най-красивият грим за една жена е страстта.

Ив Сен Лоран

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама